четвъртък, 25 септември 2014 г.

Драгомир Драгомиров: В най-кратки срокове трябва да заработи Енергийната борса

В най-кратки срокове трябва да заработи Енергийната борса. Това е основен приоритет за ДЕСНИТЕ в сферата на енергетиката, каза Драгомир Драгомиров, член на Националния съвет на коалицията и водач на листата на ДЕСНИТЕ в Русе.  Това мнение Драгомиров изрази в дискусията „Дневният ред  на България в енергетиката- национални цели и приоритети“, организирана от в-к „Стандарт“ и БАН, в която днес се включиха служебният министър Васил Щонов, бивши зам-министри, експерти, бизнеса в сферата на енергетиката, както и представители на политическите партии.

Драгомир Драгомиров отбеляза, че Енергийната борса е основен инструмент за либерализиране на пазара.  „Задължително трябва да спре и кръстосаното
субсидиране, а цените на дружествата в сектора трябва да бъдат реални и справедливи, т.е. всяко дружество трябва да може да се самоиздържа“, отбеляза Драгомиров.

Той поиска още дивидентите, които превеждат  АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-Изток 2 към бюджета  да отиват директно във фонд за подпомагане на енергийно бедните или уязвимата група от потребители, което би генерирало във фонда годишна сума в размер над 200 млн. лв., от работата на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-Изток 2 на свободния пазар.

ДЕСНИТЕ настояват ДКЕВР да се избира от НС с 2/3 квалифицирано мнозинство, за да се гарантира политическата независимост на регулаторния орган, каза още Драгомиров.