петък, 19 септември 2014 г.

Бойко Станкушев: Следващото Народно събрание трябва да приеме закон за лустрацията

„Следващото Народно събрание трябва да приеме закон за лустрацията. И то не, за да им се отнемат изконните човешки права на хората, свързани със системата на ДС, а за определен период от време да не им се дава възможност да бъдат инициатори на политики и да реализират политики. Нищо повече. Видно е, че 25 години минаха, а една огромна част от тези хора са все още зависими“. Това каза водачът на ДЕСНИТЕ в Бургас Бойко Станкушев, който участва в дебата „България накъде? В навечерието на изборите“ в предаването „Още от деня“ по БНТ 1.

Водещият цитира Зюддойче Цайтунг, според който „Президентът Путин е заплашил, че руската армия може да влезе за два дни в Рига, Варшава или Букурещ“. Путин е отправил заплахата в разговор с украинския си колега Петро Порошенко в петък, преди около седмица, каза Димитър Цонев и попита участниците в дебата вярват ли, че Путин наистина е казал това на Порошенко?

Бойко Станкушев изрази съмнение и отбеляза: „Реално политиката на Путин се основава на две неща: да пази вътрешната си сила и присъствие, но това не става чрез мобилизиране на крайно шовинистични елементи в руското общество, които не са чак толкова много, колкото непосветените наблюдатели си мислят. Втората карта на Путин е да убеди Запада и по едно време беше успял да убеди включително Обама, че няма нищо страшно да се сътрудничи, да се прави бизнес и политика с Русия, вкл. да се водят действия срещу световния тероризъм заедно. Според мен Путин в никакъв случай не би казал такова нещо, защото това окончателно ще му отреже пътя към западните демокрации. А той знае, че без това не може, защото това за него са основните пазари“, каза Станкушев.


Не може и дума да става за сравнение между Путин и Левски. Така Станкушев репликира представителите на левите партии в студиото. „Левски е демократ, а Путин не е демократ“, категоричен бе Станкушев.