неделя, 1 декември 2013 г.

Шест стъпки ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА

Реформаторският блок за алтернативата, от която България се нуждае днес

Повече от 10 месеца управляващите показаха, че са неспособни да решат острата политическа криза. Недоверието в политиците и институциите заплашва основите на обществото ни. И предишните, и днешните управляващи се провалиха. 

Последните 5 години доказаха, че политиците на власт не намират път за извеждане на  България от икономическата депресия. Провалиха се в доходите, заетостта, образованието и здравето, в демографската политика и в гарантирането на демокрацията. България и българите сме изправени пред фалит. Властта обрича гражданите на бедност или емиграция. 

Това не е бъдещето, което искаме за нашата нация. 

Ние, от Реформаторския блок, заявяваме, че само нови правила и законност могат да осигурят по-високи доходи, нови работни места и приток на инвестиции. Днешните управляващи не могат да осъществят тези промени. Липсва им политическа воля и обществено доверие. 

Нужна е дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. Ние знаем, че участието ни във властта не е достатъчна гаранция. Но като основна политическа сила извън компрометираното 42 НС имаме смелостта да започнем промяната от себе си и да поемем отговорност, като предложим път за излизане от кризата и реформи, от които България се нуждае днес:  

1. Незабавна оставка на правителството.  
Правителството на БСП, ДПС и „Атака“ няма доверието дори на избирателите, подкрепили тези политически сили. То няма доверието на българите и на Европа. 
Кабинетът „Орешарски“ е неспособен да осъществява основните си функции по събиране на данъците и осигуряване на гражданския мир и сигурността. Той не може да подобри живота на българските граждани. 

2. Приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки. 

3. Разпускане на 42 НС и насрочване на нови избори
Днешният парламент връща България назад. Доказа го с погазването на законите и правата на гражданите, с нарушаването на Конституцията и на Договора за присъединяване към ЕС. Да се търси възможност за нов кабинет в рамките на 42 НС само би задълбочило кризата. Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за ЕП и назначаване на служебен кабинет. 

4. Провеждане на нови избори. Постигане на съгласие в 43 НС за програма за спешни мерки за излизане от кризата. 

5. Съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат. 
Задача на  правителството и мнозинството в следващия парламент е приемане на спешни и краткосрочни решения за подобряване на живота на българските граждани и оптимизиране на дейността на държавните институции чрез:

А. Прилагане на икономическите мерки, предложени от Реформаторския блок, които ще доведат до  ограничаване на корупцията, особено в обществените поръчки и енергетиката. Ще насърчат кредита и установят справедливи отношения между банките и кредитополучателите. Ще подобрят бизнес климата, ограничат монополите и създадат условия за съживяване на малкия бизнес, нови работни места   и повишаване на доходите.

Б. Осъществяване на промени в администрацията, които ще спрат незабавно партийните назначения, ще гарантира независими държавни регулатори и институции, които да работят в интерес не на партиите, а на гражданите – за нашето здраве, образование и социална защита. 

В. Радикална реформа в съдебната система, МВР и прокуратурата, която ще даде възможност за начало на операция „Чисти ръце“. 

Г. Приемане на изцяло ново изборно законодателство, съобразно предложенията на Реформаторския блок, неправителствения сектор и международните препоръки, което да гарантира честни избори и край на купуването на гласове. 

Д. Приемане на нови медийни регулации, които да осигурят действителна независимост и прозрачна собственост на медиите, да предотвратят монопола и да създадат честна среда за обществен дебат. 

6. Обществен дебат за промени в  Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание.  

01.12.2013 г.

Реформаторски блок