вторник, 17 декември 2013 г.

Реформаторският блок загърбил изговарянето на проблемите, коментира Панчугов



В началото на декември в Габрово ръководството на партия „Синьо единство“ даде мандат на председателя си Христо Панчугов да преговаря с останалите партии от Реформаторския блок за създаване на единна дясна партия, която да обединява дясномислещите българи. Онези, които все още вярват, че синята идея, независимо дали по-тъмно или по-светло синьо, може да върне България по демократичния път.
Това припомня днес вестник "100 вести". Темата е актуална, заради ситуацията в политическото обединение "Реформаторски блок". Интервюто с Панчугов е на журналистката Минка Минчева:
- Г-н Панчугов, в основата на това разделение не е ли фактът, че в РБ влязоха партии, които не са представители на автентичната десница – имам предвид партията на г-жа Кунева, на г-н Корман Исмаилов? В централите на партиите може и да не сте го признали това съмнение, но по места в местните организации на „сините“ партии в блока то съществува - чувала съм го от членове и симпатизанти и на СДС, и на ДСБ, и на „Синьо единство“?
- Това не е основният проблем. Идеята беше за първоначално консолидиране на десницата и създаване на ядро, което да надгражда създаването на РБ. Но тръгвайки по този път, ние загърбихме изговарянето на проблемите, загърбихме изчистването на идентичността на РБ. И решихме, че изведнъж, неглижирайки всичко, което се е случвало през годините и правейки опит да постигнем поне обща оценка за някаква част от миналото, за да може да се обединим за бъдещето, отказът от подобен диалог и обвинението, че ние се опитваме да го водим публично, е основният проблем. А не толкова в разделението на дясно и либерално вътре, макар че има такова и то е очевидно. Но това е легитимна тенденция дори и в Европа. Но отказът да бъде воден този диалог в публичното пространство, който да даде ясен отговор на хората какво ни събира и как проблемите, които са се наслагвали през годините, могат да бъдат решени – това е проблемът и това е в основата на днешните действия.
Източник: Дарик