четвъртък, 5 декември 2013 г.

Намерението на управляващите да закрият Комисията по досиетата цели реабилитация на системата на ДС в управленските лостове на държавата

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Мерджанов отново подлагат на съмнение нуждата от съществуването на Комисията по досиетата. За СИНЬО ЕДИНСТВО това е ясен знак, че управляващото мнозинство в лицето на БСП, ДПС и Атака тества общественото мнение относно бъдещи намерения за закриване на Комисията с цел реабилитация на системата на ДС в управленските лостове на държавата.

България остана единствената страна от бившия Източен блок без лустрационен закон. На фона на удължилите лустрационния си закон румънци, българското правителство предлага промени, с които да скрие информация от хората. СИНЬО ЕДИНСТВО не може да подмине с мълчание опита за ликвидиране дори на меката и само информативна форма за огласяване на сътрудниците и агентите на ДС.

В ход е ясен план на правителството за подмяна на истината за престъпното минало на комунистическия режим чрез повсеместни назначения на бивши кадри на ДС на ключови държавни позиции, овладяване на Агенция „Архиви” и опит да се възстанови отмененият параграф 12 от Закона за досиетата.

Само преди броени дни Комисията по досиетата публикува списък със сътрудниците на ДС в средните училища, според който 117 настоящи директори и заместник-директори притежават агентурно минало. Това са хората, които пряко влияят върху образованието на децата ни като проводници на цели, които историята доказа като непригодни и вредни – в европейски и световен мащаб комунизмът бе отречен и нареден до нацизма като престъпление срещу човечеството.

СИНЬО ЕДИНСТВО смята, че намерението на управляващите да прехвърлят архива на Комисията по досиетата към Агенция „Архиви” ще застраши сериозно процедурите по съхранението и ползването му и ще създаде предпоставки документите на комунистическите тайни служби отново да бъдат пуснати „на черния пазар”. А смисълът на Закона за досиетата се свежда именно до прекъсване на зависимостите от бившите тайни служби и опитите им да контролират политическите и икономическите процеси в България. Това е ясно доказателство за задкулисието на сегашните управляващи и покровителството им над определени олигархични кръгове.

СИНЬО ЕДИНСТВО застава зад всички действия на Синята коалиция в миналия парламент по отношение изработването на цялостно лустрационно законодателство. Смятаме, че трябва да се въведе забрана доказани сътрудници на комунистическите тайни служби да заемат ръководни постове на ключови държавни позиции в срок поне от 10 години.