понеделник, 2 декември 2013 г.

Реформаторският блок да стане партия искат от Синьо единство


До края на 2014 г. Реформаторският блок ще прерасне в политическа партия, прогнозира в Габрово Димо Гяуров, член на Националното представителство на Синьо единство. Според него първата стъпка е коалиция за изборите за Европейски парламент, а втората - създаване на единен политически субект. Националното представителство на Синьо единство, което се събра в Габрово, даде мандат на председателя Христо Панчугов да преговаря с останалите формации в Реформаторският блок - СДС, ДСБ, ДБГ, НПСД (партията, създадена от Касим Дал с председател Корман Исмаилов) и БЗНС.
Създаването на единна партия в рамките на Реформаторския блок е стратегическа цел за Синьо единство, стана ясно от изявление на Христо Панчугов. Според него това би разбило мита, че няма политическа алтернатива.
"Изборите са единствен начин за излизане от политическата криза. Проблемът не е, че ние не искаме диалог, а че каквото и да каже това правителство обществото не иска да го чуе", каза още Христо Панчугов.
Ако на изборите за Европейски парламент Реформаторският блок има свои евродепутати, те ще станат част от групата на ЕНП.
На една от партиите от Реформаторския блок е дадено да се разбере, че ще получи отказ за евентуално членство в европейската десница. Според Христо Панчугов, обаче, ако това е вярно, решението на такъв проблем също минава през създаване на единна партия от формациите в Реформаторския блок.
Синьо единство е първата партия от Реформаторския блок, чието ръководство получава мандат за преговори за коалиция и на по-късен етап за нейното прерастване в партия.
"С ГЕРБ в този вид ние не можем да имаме нищо общо. Принципите на управление изискват яснота, прозрачност и да се държи на думата. Какво значение има дали едни и същи безпринципни номера се прилагат от ГЕРБ или от БСП? Това което видяхме при управлението на ГЕРБ - погазване на закона, злоупотреба с властта, не се различава много от тактиката и стратегията на БСП. Това са неща които ние не можем да приемем", коментира Димо Гяуров в отговор на въпрос за отношението на Синьо единство към ГЕРБ.
Ако Реформаторския блок прерасне в партия и кандидатства за член на Европейската народна партия, трябва да има съгласието на ГЕРБ за това. Миналата седмица зам.-председателят на ЕНП Яцек Сариуж-Волски бе категоричен, че ПП ГЕРБ има ясната подкрепа на европейско ниво. Пред Дарик той заяви, че няма да се толерира противопоставянето на десните партии.