понеделник, 9 декември 2013 г.

Димо Гяуров: Доган играе по тънкото въже етнически мир

Напълно е възможно съдът да откаже да регистрира партия ПОМАК. Въпрос на аргументация. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по БТВ бившият директор на Националната разузнавателна служба и член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Димо Гяуров по повод учредяването на новата партия. Той бе категоричен, че партиите не могат да се основават на етническа основа, както гласи Конституцията.

Председателят на Народна партия „Свобода и достойнство" Корман Исмаилов заяви, че му е малко странно, защото се говори за една общност - в момента всеки може да определя своя етнос и свободно да се сдружава. В случая усещам заигравка с името, смята още той. Гяуров бе категоричен, че името на партията е откровена провокация.

Според Корман Исмаилов, ПОМАК е партия конкурент на ДПС. „Критиката е, че в ДПС има много бивши агенти, които са участвали във Възродителния процес и те не могат да представляват българските мюсюлмани", коментира още той.

„Доган играе 10 - 15 години по тънкото въже, наречено етнически мир. Няма етническо напрежение в България, то се създава изкуствено, за да се обясни това господство над определен кръг хора в определен регион", коментира Димо Гяуров. "Идеята им е привнесена. Някой от крайно време се опитва да създаде нов политически субект", смята още той.

Източник: Агенция КРОСС