събота, 21 декември 2013 г.

Надежда Нейнски: "Синьо единство" се противопоставя на опита за подмяна




"Синьо единство" се противопоставя най-вече срещу опита за подмяна - с десни гласове да се защити центристка политика. Така евродепутатът Надежда Нейнски обясни причината "Синьо единство" да не подпише споразумението за Реформаторския блок.

Истината е, че в Реформаторския блок има министри, представители, хора, които са работили за десни, центристки и дори лявоцентристки правителства, каза Нейнски в обзорното предаване "Годината" на Дарик радио. Според нея е било нормално чрез публичен дебат по основните политики тези тенденции да се помирят и да намерят общо решение.

Вместо да има този общ прочит, се появиха два ясни примера за това, че този различен прочит на миналото продължава латентно да съществува по повърхността, каза тя. И даде пример с позициите на блока за затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", което лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева препрати като отговорност на правителството на ОДС, от което тя е част, и по заявлението на турския премиер Реджеп Ердоган за Тракия.

Имаше две конкретни ситуации, в които проличаха две различни тенденции в Реформаторския блок и за нас това е бомба със закъснител, която трябва да бъде решена, каза Нейнски. Нашите колеги решиха в полза на либералните ценности, но това направи невъзможно нашето оставане в Реформаторския блок.

По думите й перспективата за обща партия е отдалечаваща се като цел, защото през последната почти година постоянно съществува и тя не се случва. Ние искахме в коалиционното споразумение да се заложи много ясно, че до края на 2014 г. блокът ще стане единна партия, каза Нейнски.

Тя отрече в основата да стои личен конфликт между нея и Меглена Кунева за първото място в листата за евроизборите. Ако блокът защитава лявоцентристка политика, аз няма как да бъда водач на листа и конкуренция между мен и когото и да било не може да съществува, защото аз не бих приела подобно водачество, заяви нински.

Тя посочи, че че е била участник и лице на дясноцентристко правителство, защитава това наследство и смята, че за десницата това е сериозен капитал. Според нея Реформаторският блок трябваше да стъпи на правителствата на Иван Костов и на Филип Димитров, които реално промениха стратегическия курс на България. Това бяха реформаторски правителства, а следващото на Симеон Сакскобургготски ревизира направеното от правителството на ОДС, каза Нейнски.

И напомни, че Меглена Кунева и Даниел Вълчев са били част от управлението на НДСВ, което затвори Комисията по досиетата (на Методи Андреев), затвори Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и стартира проекта "Белене". Не се солидаризирам с този тип политика и нормалното и почтено е да не сложа подписа си под това, заяви Нейнски.

Според нея Иван Костов продължава да е в политиката, защото политиката е професия, тя не е забавление, в което участваш в един формат и после не участваш. Винаги ще остана политик, каза за себе си Нейнски. Добави, че съжалявам, че все още създава усещането, че може да бъда принудена да направи нещо, в което не вярва.