четвъртък, 19 декември 2013 г.

Ако не подпише споразумението за Реформаторския блок, "Синьо единство" ще се яви на следващите избори сама



"Синьо единство" ще се яви на следващите избори с или без Реформаторския блок, съобщи на пресконференция днес гeнералният секретар на партията Димитър Иванов. Той уточни, че след събранието на гражданския съвет в понеделник, на което не беше гласувано предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за прекратяване на преговорите със "Синьо единство" по коалиционното споразумение за блока, разговори с партията му не са водени. 

Съветът заседавал и във вторник, и в сряда, преговорите между останалите формации продължавали, но до "Синьо единство" не стигала информация. Това показвало реалното желание на останалите партии за участие на "Синьо единство" в блока.

В събота националното представителство на "Синьо единство" трябва да вземе решение дали да се присъедини към споразумението, което останалите пет партии се очаква да подпишат в петък.

На пресконференцията заместник-председателят на формацията Маргарита Бойчева посочи, че има драматични разминавания по основните точки в споразумението и че намира формулата 4-3-3-2-1-1, по която ще се образува изпълнителният съвет на блока, за също толкова неприемлива, колкото формулата 3-5-8 на тройната коалиция, управлявала от 2005 до 2009 г. По неофициална информация в изпълнителния съвет, който ще е от 19 до 21 души, трябва да влязат 4 души от "Движение България на гражданите", по трима от ДСБ и СДС, двама от НПСД и по един от "Синьо единство" и БЗНС.

Бойчева посочи, че блокът има проблем с политическата си идентификация, и повтори тезата на основателя на "Синьо единство" и бивш председател на СДС Надежда Нейнски, че партиите в него имат различни идеологически линии – едни са десни, а други – либерални. Самата Бойчева поставила въпроса за идентификацията още в началото на преговорите, но останалите партии казали, че няма значение. "Ако правехме сладкарски цех, нямаше да има значение, но ние ще правим политика. Десни хора от десни правителства ще работят с хора, участвали в леви и либерални мнозинства и доказали, че тези мнозинства нямат воля за реформа", каза още Бойчева. В Реформаторския блок влиза формацията Меглена Кунева "Движение България на гражданите". Кунева беше министър по европейските въпроси от НДСВ в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев от 2002 г. до 2006 г.
"На какво да стъпим, ако нямаме обща оценка за миналите управления и за европейското си политическо семейство? Това са неща, без които няма как да се прави политическо позициониране и да се гради доверие", каза още Бойчева.

Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов посочи, че Реформаторският блок е бил изграден на принципа на равнопоставеност, но когато се е стигнало до преговори за коалиция, отново разговорът се е свел до формирането на мнозинства в Реформаторския блок и до това коя партия ще успее да осигури по-добро представителство на собствените си членове. "Опитваме се да премахнем квотите и да запазим правилото на консенсуса за принципните неща", каза Панчугов и добави, че вземането на решения с консенсус, което се прилага в гражданския съвет към блока, е път към преодоляването на дългогодишните наслагвания в десницата, част от които е и партията му.

Напускайки СДС, си казахме нещо ясно – ние в коалиция на всяка цена няма да участваме, посочи Панчугов. Затова и партията му отказала да се яви на изборите през май 2013 г., когато след неуспешни преговори с ДСБ за коалиция "Синьо единство" не регистрира кандидатски листи.

По думите на Панчугов разминаването с останалите формации в Реформаторския блок е само едно – визията за самия блок. "На мен и на партията ми за втори път ни се случва да бъдем извадени от една общност, към която мислим, че принадлежим", каза той.

Панчугов прикани хората в "Синьо единство", които са на различно мнение за участието в блока, да имат смелостта да го отстоят на събранието в събота. В сряда Мартин Димитров и Петър Славов подписаха споразумение за сътрудничество с ДСБ от името на съюз "Единство" - неправителствената организация, създадена след разпадането на "Синята коалиция" от Димитров, Надежда Нейнски и депутатите от СДС Ваньо Шарков и Димо Гяуров.
Запитан как разчита медийните спекулации, че формацията му всъщност се ръководи от Надежда Нейнски, Панчугов каза, че официалното ръководство на партията носи цялата отговорност за управленските решения.