четвъртък, 12 декември 2013 г.

С изявленията на премиера Реджеп Ердоган Турция се отдалечава все повече от европейската си перспектива



Премиерът на Турция Реджеп Ердоган направи недопустимо изявление в гр.Кешан, където каза: "Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион." 

В района на Балканите, в който историята е „буре барут”, а границите между държавите се прекрояваха само до преди няколко години подобни изказвания са провокация към стабилността в региона.

Като член на ЕС България съблюдава стриктно европейското и международно право, недопускайки посегателства върху териториалната цялост и националния суверенитет на държавите, и очаква същото както от съседните държави- членки на ЕС, така и от тези, които се намират в процес на присъединяване. 

Изявлението на Ердоган не е еднократен акт. То бе предхождано от друго такова през октомври в Призрен, където премиерът каза, че „Косово е Турция и Турция е Косово”. През август пък Анадолската агенция съобщи, че по време на неофициално посещение в България вицепремиерът Бекир Боздаг е заявил „ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници”, което бе съпроводено от предложения за промяна в Закона за вероизповеданията от страна на ДПС и БСП.

Подобни действия и изявления на най-високо ниво от страна на турската държава влияят неползотворно върху диалога между балканските страни и засилват подозренията, че турската външна политика на Балканите е подчинена на плановете за подхранване на неосманизма и възкръсване на плана за „Турската република Тракия”

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО смята, че това са действия, които все повече отдалечават Турция от европейското й членство и подлагат на сериозен риск партньорството между Турция и ЕС. 

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО предлага тази своя позиция на вниманието на Реформаторския блок и го призовава да изработим обща позиция по темата.