петък, 28 март 2014 г.

Разликата между Нейнски и Кунева е разликата между политика-държавник и политика-чиновник

СИНЬО ЕДИНСТВО се явява на Европейските избори с подкрепата на две граждански сдружения – ГС ЕВЕТ и ГС Обединени земеделци и демократи. Обединява ни Платформата за създаване на единна дясна партия. Това обяви пред журналисти в Бургас, Маргарита Бойчева, зам. председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО и пета в листата за Евроизбори 2014 г.

„Знаете, че откакто се създаде преди година и половина, партия СИНЬО ЕДИНСТВО упорито се опитва да катализира дебата за необходимостта от сливане на малките и загубили доверие традиционни десни партии в една нова модерна формация, която да е стъпила на успехите и добрите практики от управлението на ОДС и да ги развие в новите условия с нови хора“, каза тя и добави, че СДС и ДСБ не просто загубиха доверието на десните избиратели, а бяха напълно делегитимирани с изпадането си от парламента.

„Според нас са необходими много смели стъпки за рестарт  на традиционната десница, които задължително минават през отказ от партиен суверенитет, отказ от абревиатури, от партийни окопи, от партийни постове и градеж наново и начисто“ е убедена Бойчева.

Тя припомни, че СИНЬО ЕДИНСТВО направи два поредни опита да убеди колегите от ДСБ и СДС за създаването на единната партия. Веднъж, преди изборите за национален парламент и втори път – в рамките на Реформаторския блок.
„И двата пъти не успяхме. Затова вече сме твърдо решени да не обединяваме повече партийните псевдоелити, а да предложим платформа за обединение на сините хора. Искаме те, сините хора, да принудят с вота си партиите да извършат процеса по сливането“, заяви зам.председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО. „Десните хора в България трябва да знаят, че техния глас за СИНЬО ЕДИНСТВО е глас за създаване на единна дясна партия“, посочи тя.

Маргарита Бойчева е категорична в това, че листата на СЕ е единствената дясна листа на тези Европейски избори. „Ако погледнем обявените водачи на другите листи, ще видим, че те всички до един са клонинги на Тройната коалиция – и Калфин, и Станишев, и Кунева“, поясни тя.

„Реформаторският блок изостави десницата и избра да е либерално- центристки проект. Водачът на листата им- Кунева и до ден-днешен работи като съветник на либерален комисар в Европа- комисаря по транспорта, така че нека не заблуждават никого, че е дясна. Реформаторският блок се управлява от министри на Станишев и от приближени на Доган, с което се превръща в обикновен проект за подмяна на десницата“, каза Бойчева и добави:

„Често ме питат каква е разликата между Нейнски и Кунева? Защо хората да изберат нашата евролиста ? Отговорът ми е прост: Това е разликата между политика-държавник и политика-чиновник. Едната е известна с ястребската си позиция, когато става въпрос за защитата на българския национален интерес в Европа и пред международната общност, другата е известна с гъвкавата си, често променлива позиция“.


Като пример Маргарита Бойчева посочи вчерашното изявление на Кунева в Бургас, в което тя  покани  на дебат „проевропейските“  партии в България, които според нея са ГЕРБ, БСП, АБВ и ДПС. В тази връзка, зам. председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО попита :
"Кога Кунева и реформаторите разбраха, че тези партии са проевропейски? Когато ги слагаха в графата на мафията и олигархията? Когато участваха в многохилядни протести срещу тях през лятото? Когато правиха митинги срещу антиевропейското им гласуване в парламента по  мораториума за земята? Какво се промени за Реформаторския блок през последните 3 месеца, защото за СИНЬО ЕДИНСТВО нищо не се промени! За нас всички партии в настоящия парламент са политически опоненти“.

Маргарита Бойчева каза още, че разбира склонността на Кунева да беседва с тези хора, да пие кафета с Михаил Миков в центъра  на София, защото в това няма нищо странно – „всички те имат общ политически ген. Всички те са фасадни про-европейци, зад чиято маска се поддава лицето на Путин.  Всички те са преплели политическите си биографии с тънката червена нишка на руските енергийни интереси, и са ги защитавали, когато са били на власт“.

Представяйки листата на СИНЬО ЕДИНСТВО, Бойчева заяви, че тя е дясна проевропейска листа, и няма да се превърне в поле за батална битка на преференции. Защото това е листатата на отбор от съмишленици, хора, които с лицата и с биографиите си са доказали своята праволинейност в политиката.

Тя акцентира и върху основните приоритети, за които листата ще работи в Европейския парламент: енергийна независимост на България от Русия, създаване на нови работни места чрез увеличаване в годишния европейския бюджет на парите за образование, предприемачество и иновации и подпомагане на малките и средни фирми.

Ергин Емин от ГС ЕВЕТ и Стоян Проданов от ГС Обединени земеделци и демократи изразиха безрезервната си подкрепа за листата на СИНЬО ЕДИНСТВО като израз на платформата за създаване на единна дясна партия. Според тях това е единствената смислената инициатива за създаването на нова модерна десница в България.

Пред медиите беше представен също и 11-ия листата на СИНЬО ЕДИНСТВО – Атанас Чепъков. Младият областен председател на партията в гр. Бургас е на 28 г. и е магистър по „Математика“ на  Американския университет в Бремен, Германия.