вторник, 25 март 2014 г.

ДПС се възползва от държавните доплащания, за да контролира вота на тютюнопроизводителите

Лютви Местан е като управител на чейндж- бюро, което разпраща гласове срещу държавни пари за социалния тютюн
 
Ескалиралото напрежение и протестите на тютюнопроизводителите са резултат от опита на ДПС от началото на прехода да ги държи в тежка зависимост. За ДПС е важно да има държавни премии в сектора, за да контролира тютюнопроизводителите и да разчита на гласовете им по време на избори.
СИНЬО ЕДИНСТВО, Гражданско сдружение ЕВЕТ и Гражданско сдружение Обединени земеделци и демократи питат лидера на ДПС Лютви Местан къде беше обещаната от него „нова политика на новия кабинет“, когато същият този кабинет гледаше безучастно как преди няколко месеца тютюнопроизводителите палят тютюна си, заради ниската изкупна цена?!

И какво да правят другите земеделски производители, които си нямат ДПС да ги спонсорира за ниските изкупни цени?!

През 2003-2004 г. ДПС умишлено игнорира европейските правила и не позволи да бъде създадена Камара на тютюнопроизводителите и тютюнопреработвателите, която да им даде възможност сами да контролират процеса. Нито БСП, нито после ГЕРБ се противопоставиха на това и не попречиха на ДПС да феодализират сектора.


Сега Лютви Местан продължава безочливо да манипулира тютюнопроизводителите, обещавайки им допълнително субсидиране от 1250 евро на година, само и само да си осигури комфорт и гласове за предстоящите евроизбори.

Ясно е, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн в България. Ясно е също така, че тези фирми изнудват тютюнопроизводителите, предлагайки им ниски цени на продукцията с аргумента, че качеството на тютюна им е лошо. За сравнение - същите тези фирми, които изкупуват продукцията на българските производители за 4-5 лв. на килограм, в Гърция например плащат между 8 и 10 лв.

Проблемът не е от вчера - досега Комисията за защита на конкуренцията, данъчните служби и други държавни институции трябваше да са започнали проверки, да са проучили има или не такъв картел и да са предприели нужните действия срещу фирмите.

Все още няма създаден регистър на изкупвачите. Няма контролиращ орган, който да извършва анализ и оценка на качеството на продукцията. Няма арбитър между търговци и производители. Секторът е оставен без контрол, от което се възползват фирмите-изкупвачи на тютюн не без знанието на самия Местан и на лидерите на ДПС по места.


Единственият начин временно да се разреши проблема е чрез отпускане на средства от Министерство на земеделието и Министерство на икономиката и чрез преговори с други фирми, които да изкупят тютюна на реални цени, преди да се е развалил.

А трайното му разрешаване може да дойде само след приемане на национална стратегия на България за развитие и преструктуриране на тютюнопроизводството.