неделя, 23 март 2014 г.

Искаме формиране на ясна национална памет за престъпленията на комунистическия режим



Да формираме ясна национална памет за престъпленията на комунистическия режим и той да се изучава в българските учебници като „престъпление срещу човечеството“, каквато е еднозначната оценка на европейската общност, вписана в редица документи на ПАСЕ и Европейския парламент. Това поиска зам председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Емил Йорданов по време на дискусията на тема „Осъждане на тоталитарните режими в българската образователна система. Тя се проведе в Благоевград и бе организирана от Гражданско сдружение „Демократично действие“ и фондация „Конрад Аденауер“.


„Въпросът тук е отново е КОЙ? Кой задава дневния ред на обществото, кой създава приоритетите и кой чертае пътната карта на безпътицата? Отговорът не е труден – това са продължителите на тоталитарната система, наместили се удобно в управлението на страната и до днес. Как да очакваме „осъждане на режима в образователната система“, след като режимът  продължава да е актуален? Как да искаме отваряне на досиетата от хора с досиета? И как да търсим научно-образователна реформа от хора, получили титлите си, благодарение на верността към режима?“, каза Емил Йорданов.

Той посочи, че „комунистическият режим у нас е като вулкан в покой, като болест в ремисия, която със страх очакваме да ни сполети отново. Това се вижда най-ясно от аншлуса, който направи Русия в Крим. Той беше извършен по-възможно „най-руския“ начин – с войска, „милиции“ и безпардонна демонстрация на сила. Със същите средства Хитлер присъедини Австрия, а Сталин – Полша. А нас, единствено и само формирането на ясна национална памет и възпитаването на нетърпимост към тоталитарния гнет, ще ни спаси от нова евразийска епоха“, подчерта Йорданов.

Пълното изказване на Емил Йорданов, можете да прочетете тук

Благодарим на гражданско сдружение Демократично действие за отправената покана за участие във форума по тази изключително важна тема.