петък, 7 март 2014 г.

Нейнски призова конгреса на ЕНП: Да намерим границата между държавна подкрепа и държавна намеса, за да не даваме аргументи на популистите и националистите

Границата между държавната подкрепа и държавната намеса е много тънка, но трябва добре да я осъзнаем, за да не даваме аргументи на популистите и националистите в предстоящата предизборна битка.
Това бе основното послание, което евродепутатът и президент на Съюза за малки  и средни предприятия- Европа Надежда Нейнски отправи към конгреса на ЕНП в Дъблин.

Надежда Нейнски бе единственият политик от България, който говори пред висшия партиен форум на ЕНП, освен лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нейнски участва в дискусия за решенията, които ЕНП предлага за преодоляване на икономическата криза и развитие на предприемачеството заедно с президента на Европейското обединение на християндемократическите работници към ЕНП  Елмар Брок, президента на Съюза на жените към ЕНП Дорис Пак  и председателя на групата на ЕНП в Комитета на регионите – Михаел Шнайдер.
Сегашната криза доказа, че повече държавна намеса в икономиката не е решение на проблемите. Поради тази причина мотото на предизборната кампания на ЕНП- „Вярвай в хората“ е най-силният сигнал, който може да изпратим към европейските граждани, каза пред конгреса Надежда Нейнски. Тя отново се застъпи за малките и средни предприемачи.

„За съжаление с настъпване на икономическата криза виждаме все повече хора да работят в държавни предприятия, но реално малкият и среден бизнес е този, който трябва да подкрепим, защото той осигурява растеж на европейските икономики, подчерта Нейнски.

Дорис Пак каза, че жените допринасят за икономиката и растежа, защото фирми, основани от жени, фалират по-рядко от фирми, основани от мъже. „За съжаление обаче  жените получават по-трудно фирмени кредити, защото банките им нямат доверие. Европейският съюз може да помогне чрез Европейския социален фонд“, каза Пак.

Трябва да се фокусираме върху конкурентоспособност чрез структурни реформи за повече работни места и върху стабилни финанси за ниска безработица и високи нива на износ. Това каза в дискусията Елмър Брок. Той отбеляза, че „за разлика от социалистите, които говорят за разделение на класите, ние от ЕНП вярваме в социалното партньорство, защото то води до икономически успехи. Затягането на коланите от последните години е в противовес с пилеенето на пари от страна на социалистите, защото само по този начин можем да осигурим отново инвестиции и да имаме достатъчно средства за социални политики. Важно е да се разбере, че икономическите и социални политики вървят ръка за ръка, отбеляза Брок.

Михаел Шнайдер обърна внимание, че проблемите на хората могат да бъдат решени само на местно и регионално ниво, защото за по-големите администрации, хората са само статистика. ЕНП е единствената партия, приела предизборна програма, която говори за ролята на местната власт - нашата партия осъзнава нейната важност и важността на принципа субсидиарност. Социалистите от друга страна винаги са настоявали за централно управление, от което резултатите не са добри, подчерта Шнайдер.