петък, 21 март 2014 г.

Новата ЦИК възпроизвежда статуквото и е алиби за кражба на изборен вот


„Имитация и възпроизводство на статуквото в ЦИК“ - така Христо Панчугов, коментира назначенията в Централната избирателна комисия, както и принципите, които трябваше, но не бяха променени в Изборния кодекс, пред журналисти в Габрово, днес. Според председателя на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО „има реална опасност този съзнателно изграждан хаос да провали европейските избори“. Панчугов предупреди, че без да е сигурен кое надделява – „висшата форма на некомпетентност или злоумисъл, които царят в настоящия парламент - и двете водят в една и съща погрешна и тревожна посока“.

„Това ще е битка на идентичност и хора, които доказват с биографиите си, че могат да печелят доверието на българските избиратели“, така Панчугов представи евролистата на СИНЬО ЕДИНСТВО  и допълни, че това ще бъде единствената дясна листа на тези избори.

„Биографиите на хората от листата на СИНЬО ЕДИНСТВО, показват не само, че европейският дебат у нас е възможен, но и че всеки един от тях вече е отстоял каузата на България. Противопоставил се е на подмяната във всичките й форми и е отказал да се подаде на статуквото, на идеята, че промяната се случва, само когато я очакваш, без да вземеш нещата в свои ръце. Тези избори са реалния шанс да излъчим политическа алтернатива и да мотивираме българските избиратели да се противопоставят на статуквото“, заяви Панчугов.

Според него, пред евролистата на СИНЬО ЕДИНСТВО в предстоящите избори има две големи задачи – да наложи „истинския дебат за Европа и европейското бъдеще на България. За това как България да защити своите интереси чрез един по-силен и по-отговорен ЕС“ - защото противното би означавало да се предадем на руските и олигархични интереси у нас. Както и да убеди десните избиратели, че проектът за нова дясна партия в България може и трябва да се случи. За Панчугов денят след изборите - 26 май, ще бъде още по-важен за този дебат, защото „много хора ще се отрезвят от реформаторския си експеримент и големият въпрос ще бъде - как да запазим общността, която стои зад традиционната десница и как да й дадем алтернатива“.

Надежда Нейнски е най-активният европейски депутат от десницата, знакова фигура, трайно свързана с европейската кауза на България, припомни председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО и заяви, че за него е особена чест присъствието на журналиста Бойко Станкушев - на втора позиция в листата. Защото той е символ за отстояване на каузите за свободна журналистика, свобода на словото и демокрацията у нас. Христо Панчугов представи и габровецът Васил Папазов, 13-ти в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО, който заяви, че „участието му в това състезание за доверието на хората, придава смисъл, както на целия му професионален път, така и на желанието му за европейско бъдеще и консолидация на десницата“.

Платформата за единна дясна партия, подписана от ПП СИНЬО ЕДИНСТВО  и гражданските сдружения ЕВЕТ и Обединени земеделци и демократи има една голяма цел  - да създаде нова модерна дясна партия, каза Панчугов и допълни, че това са „партньорите, които подкрепиха безрезервно идеята за търсенето на нов десен път“. Председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО отново посочи безсмислието в това да продължават разговори между партийни елити, да се създават коалиции без визия и идентичност, както и да се търсят партньори на всяка цена. Той напомни, че документът е отворен за всички, които споделят принципите, заложени в него.

Христо Панчугов, коментира също скандала със застрояването на Кара Дере, който нарече „дежа вю от последните дни на тройната коалиция“. Всеки път, когато БСП и ДПС са на власт, това се отразява добре на семейния бизнес на г-н Станишев, но не и на малкия и среден бизнес, включително и на хората, които работят ангажирано в сектора на туризма, каза той и поясни, че не може да се гарантира бързо и удобно административно придвижване на един проект, без обсъждане в местната общност, без спазване на процедури, включително оценка за ОВОС, защото това е заобикаляне на българското законодателство.


Снимка: Дарик нюз