петък, 28 март 2014 г.

Законодателни промени по отношение контролните органи на Правителството и Народното събрание да влизат в сила след изтичане на техния мандат

Христо Панчугов: Промените на законодателните актове, които регламентират и регулират дейността на контролните органи на държавните институции да влизат в сила след изтичане на мандата на НС, което ги е гласувало

Начинът, по който се сключи сделка чрез шантаж за квотите в ЦИК и промяната в Закона за Сметната палата са поредните примери за извършването на подмяна и за опитите на партийното статукво да овладее ключови за държавността и демокрацията у нас институции. Това каза пред журналисти във Видин и Монтана председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов.

„Целта на промяната в Закона за Сметната палата е очевидна – чрез смяна на ръководството й да бъде поет контрола над органа, който трябва да контролира работата на управляващото мнозинство в Народното събрание, Правителството и останалите държавни институции. Това е безобразие, което обслужва единствено политическото статукво и задкулисие“, е категоричен Панчугов.

Докладът на Сметната палата  за дейността на Висшия инспекторат към ВСС показва ясно защо дейността и контролните функции на тази институция не са по вкуса на това управление, допълни той и заяви, че:

„Контролните органи в България трябва веднъж завинаги да станат независими от управляващото мнозинство. Трябва да бъдат спрени всички опити и възможности техният статут, състав и регламент за работа да бъдат променяни „по желание“ и на „поискване“ именно от институциите, които те трябва да контролират“.

ЦИК , Сметната палата и всички останали регулаторни и контролиращи органи в страната трябва не само да бъдат избирани прозрачно и при стриктно спазване на професионалните критерии, но и съставът им да се обновява на ротационен принцип като промените засягат в определен период от време само част от мандатите:  „Добър вариант е, например  - 1/3 от членовете на тези комисии и контролни органи да се избират всяка година. Така, който и да е властимащ в момента няма да може да контролира мнозинството в техния състав“, даде пример Панчугов.

Според председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е необходимо:

Безусловно спазване на професионалните критерии за избор на нови членове и прозрачни назначения в регулаторните и контролиращи органи в страната;

Ротационен принцип при обновяване на състава им, като всяка година бъдат променяни определена част от мандатите;

Законодателните промени, които регулират тяхната дейност да влизат в сила от следващия парламентарен мандат.

„Това са основни принципи, които трябва да започнем да прилагаме във всички регулаторни органи – професионализъм, прозрачност при назначаването им на база професионални критерии и ротация на мандатите, който да не позволява мандатността да съвпада с този на конкретни мнозинства в НС“, поясни Панчугов. Според него, докато не се приемат тези принципи за всички регулаторни и контролни органи на властта,  няма да има реално противопоставяне на олигархията и политическата мафия в страната.

Зам. председателят на партията и на Изборния щаб на СИНЬО ЕДИНСТВО Ваньо Шарков подчерта, че е скандална и този промяна в Закона за Сметната палата, която допуска възможността народни представители да стават членове на контролния орган.

„В контролните и регулаторни органи трябва да работят експерти, а не депутати, местени насам-натам като политически пешки. Народните представители са избрани с доверието на българските граждани, за да представляват тях. Те са подписали един вид договор със своите избиратели, а това е измяна на този договор“, заяви Шарков.

Според него, също е скандална и идеята, че най-ценните и качествени хора са в българския парламент – „За съжаление, настоящото НС е видно доказателство за обратното“, каза той и добави - „не могат тези хора да поемат всички длъжности в държавата – това е видно безобразие!“.