вторник, 8 април 2014 г.

Васил Папазов: На 25 май предстои битка на честта и за бъдещето на десницата

Лидерът на Общинската организация на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО в Габрово Васил Папазов е част от листата на партията за участие в изборите за Европейски парламент. Той коментира мотивите за това участие и философията на кампанията, която партията ще провежда преди вота на 25 май 2014 г.

- Г-н Папазов, вие от СИНЬО ЕДИНСТВО, след като толкова  много  искахте да бъде единна дясна партия, останахте сами на тези избори. Ще успеете ли?

- Не сме сами, както вече беше казано от председателя на нашата партия Христо Панчугов преди няколко седмици в Габрово, подписахме платформа с гражданските сдружения ЕВЕТ, с председател Ергин Емин, и „Обединени земеделци и демократи“, с председател Моньо Христов. Тя е продължение на идеята за самото създаване на СИНЬО ЕДИНСТВО да положим основите на нова модерна дясна партия на база на консолидацията на така наречената традиционна десница. Всъщност, не успявайки да реализираме тази идея първо с ДСБ, а след това и с Реформаторския блок, ние решихме, че има смисъл в тази ситуация да спрем разговорите с партийните елити и да потърсим  доверието на българските избиратели. Преценихме, че сключването на нова коалиция е безсмислено, както и търсенето на партньори на всяка цена.

- Означава ли това, че няма да приемате други партии, които споделят философията на платформата?

- Не! Подписвайки платформата с тези две граждански организации,  създаваме общност и правим първите стъпки, за да потърсим доверието на българските граждани за нова десница за европейските избори през 2014 година.

- Към какво ще бъде насочена подготовката на  СИНЬО ЕДИНСТВО за тях?

- Първо, към провеждането на истински дебат за Европа и европейското бъдеще за България. За това как да отстоим европейския път на България и как държавата да защити своите интереси през участието си в един по-силен и по-отговорен Европейски съюз. ЕС, който е по-прозрачен и който гледа в една посока. Защото противното би означавало да се предадем на руските интереси. И втората основа тема преди изборите за нас е да убедим избирателите, че проектът за нова дясна партия в България може и трябва да се случи след европейските избори през 2014 година. За нас този разговор ще започне в кампанията, но той по същество ще бъде истински смислен на 26 май - един ден след европейските избори.

- Защо тогава?

- Защото според мен тогава ще започнем наново. Тогава всички ще се отрезвят от реформаторския си експеримент и всъщност големият въпрос ще бъде как да запазим общността, която стои зад традиционната десница, и как да й дадем алтернатива на тези избори. Смея да твърдя, че нашата листа е единствената дясна листа, обявена, и ще остане единствената дясна.

- Не е ли твърде претенциозно подобно твърдение?

- Всеки, а особено хората, които се занимават с политика, имат своето минало. Всички в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО имаме своите професионални и политически биографии и те са гаранта за това, че сме точно това, за което говорим – отбор от хора, които сме си поставили за цел да съхраним общността на десницата. Ние сме готови да вдигнем високо знамената и заедно със „сините хора“ да построим наново крепостта, която умишлено беше съборена с поредица от подмени на автентичността на десницата. Пак ще кажа, че на 25 май предстои битка на честта и за бъдещето на десницата, битка, в която се съгласих да участвам и чрез участие в листата, което за мен не беше лесно решение. 

- Листата на СИНЬО ЕДИНСТВО се води от един доказан политик и евродепутат, какъвто е г-жа Нейнски, но вярвам, че  сте наясно, че отреденото Ви място в листата не гарантира място в европарламента. Защо приехте да бъдете част от нея?

- Наясно съм с всички позитиви и негативи от участие в политиката, от участие в листа, защото съм бил кандидат и за народен представител, и за общински съветник в доста избори. За скромните си 34 години имам доста опит от участие в избори. Този път бях силно подкрепен от семейството и приятелите си, естествено и от хората в СИНЬО ЕДИНСТВО в областта. Нещо повече – ежедневно получавам дозата оптимизъм и мотивация от най-близките си хора и това е много зареждащо.
Аз приемам своето участие в тази листа не толкова като лична заслуга, а по-скоро като признание за последователността и отговорността ми към каузата, която сме си поставили. Участието ми в нея е по-скоро задача, отколкото привилегия. И както всеки път, така и на тези избори ще преследвам максималния възможен резултат и ще бъда максимално активен в работата за постигането му. Винаги съм се отнасял така към поставените си цели и в това отношение няма нова ситуация за мен и в личен план.


Автор: Минка Минчева