сряда, 2 април 2014 г.

Листата на СИНЬО ЕДИНСТВО е листа на толерантността, смелостта и решителността

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО се явява на Европейски избори заедно с гражданските сдружения ЕВЕТ и Обединени земеделци и демократи, след като и трите организации подписаха платформа за единна дясна партия и с ясната цел да се катализира процес на обединение на десните избиратели и партии. Това каза пред журналисти в град Кърджали, председателят на партията Христо Панчугов.

На пресконференцията беше представена листата на СИНЬО ЕДИНСТВО за Евроизбори 2014 г., както и Агоп Узунбохосян, новоизбраният председател на СИНЬО ЕДИНСТВО- Кърджали.
„Всички тези хора са трайно свързани с битката за десницата, това са личности, които отказват да се примирят с подмяната“, каза още Панчугов.

Айрин Алик, национален младежки координатор на ГС ЕВЕТ и осма в евролистата коментира, че нейното сдружение е част от платформата за единна дясна партия, защото е единствената заявка за бъдещето, която дава равноправност на всички участващи организации - без предварителни сделки, договорки и квоти. Това е обединение на толерантността- хора, обединени от автентични десни и европейски ценности, които се противопоставят на ксенофобията, езика на омразата и надигащия се краен национализъм, както в България, така и в много други европейски страни.

„Една от основните цели на сдружение ЕВЕТ е да не позволява никога повече експлоатацията и узурпацията на различните малцинства от една единствена олигархична партия на подмяната“, заяви Алик.

„Тези хора, трябва най-сетне да могат без страх, свободно да избират своята партийна принадлежност и да бъдат част от правенето на политики на всички нива в държавното управление“, подчерта Айрин Алик. Тя коментира механизмите на подмяна на представителството на малцинствата в този процес, включително и номинацията на Делян Пеевски от ДПС-Кърджали за кандидат за европейски депутат – „при положение, че той стана символ на мафията, монопола и антидържавността в България“.

„Участваме в тази платформа, защото всички в нея се отличават с последователност, смелост и решителност и не са конюнктурни“, посочи Моньо Христов- трети в листата на СИНЬО ЕДИНТВО. Според председателят на ГС Обединени земеделци и демократи, заложеното в нея съвпада изцяло с програмата на воденото от него сдружение – „отстояването на ценности като предприемачество, образование и труд- носители, в които трябва да се впрегне цялата нация“.

Моньо Христов разкритикува остро намерението за въвеждане на данък върху необработваемите земи, като лишено от смисъл и даде „чешкия модел“ като пример за добра практика. Характерно за него е налагането на определен размер глоба, която поддържа стабилни поземлени взаимоотношения, поясни той.

Зам. председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО и на Изборния щаб д- р Ваньо Шарков коментира липсата на парламентаризъм, отказа от истински дебат и вземане на разумни за държавата решения в Народното събрание, като резултат от сделки между всички участващи в него партии. „Най-големият обект на сделка от последните дни са именно договорките между ДПС и ГЕРБ, свързани с ЦИК“, посочи той.