петък, 25 април 2014 г.

Комисарят Хаан приветства усилията на Надежда Нейнски в подкрепа на предприемачите, подобряване на условията за бизнес и създаването на нови работни места

Надежда Нейнски ще защитава в ЕП създаването на отделен финансов инструмент за финансиране на Дунавската стратегия

За обособяването на отделен инструмент с допълнителен бюджет за финансирането на Дунавската стратегия с цел по-ефективно постигане на целите й се застъпи кандидатът за европейски депутат на СИНЬО ЕДИНСТВО и президент на Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП Надежда Нейнски. Според нея това би било преминаване от етапа на синхронизиране на действията на държавите по течението на р. Дунав към етапа на развитие на цялостна политика за региона.

Надежда Нейнски организира днес в Свищов международна конференция на тема: „Регионално сътрудничество на дунавските общини: ключов фактор за икономически ръст и устойчиво развитие на местните икономики. Регионални програми за финансиране в помощ на предприемачите“.

В дискусията участва Волфганг Щрайтенбергер, съветник  в Генерална Дирекция „Регионални и градски политики“ на ЕК, бившият вицепрезидент на Австрия и настоящ председател на Института за Дунавския регион и Централна Европа Ерхард Бузек, кметове и представители на дунавски общини от Румъния, Сърбия и България, както и представители на бизнес организации от България, Австрия, Германия и Унгария.

Форумът бе открит със специално видео обръщение на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан в качеството му на почетен член на Борда на Съюза на малките и средни предприятия- Европа към ЕНП, чийто президент е Нейнски.

Имам удоволствието да работя с Надежда Нейнски, която организира днешното събитие. Бих искал да подчертая нейната неуморна работа като президент на Съюза на МСП-Европа в подкрепа на европейските предприемачи, подобряване условията за бизнес и създаването на нови работни места“, каза във видео обръщението си комисарят Хаан. Той изрази убеждението си, че „особено сега, когато навлизаме в новия програмен период, подкрепата за малките и средни предприятия ще бъде основен приоритет на всички дунавски държави. Трябва да направим така, че голяма част от бъдещите програми да бъде посветена на подобряване конкурентоспособността на малките и средни предприятия.  Целта е да удвоим сегашната подкрепа в тази сфера до около 140 милиарда евро за периода 2014-2020г.

В своето изказване пред форума Надежда Нейнски се ангажира да насочи усилията си в три области: транспортна инфраструктура, развитие на малките и средни предприятия и енергетика.

Според водачът на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО е нужно да се засили сътрудничеството за изграждане и рехабилитация на пристанищни терминали за товар и пътници, както и за изграждането на модерна пътна и ж.п. инфраструктура между отделните населени места и отделните държави. По този начин ще бъде улеснена и увеличена търговията между страните по р. Дунав, ще се намалят транспортните разходи на фирмите, които произвеждат в региона, и ще се улесни туризмът. Въпросът според Нейнски е от жизнено значение за Северозападния регион в България с оглед на новопостроения Дунав мост между Видин и Калафат.

Н. Нейнски обърна специално внимание и на основния приоритет в кампанията си – енергийната независимост на България от Русия. „Държавите по течението на р. Дунав са едни от най-зависимите от руски газ страни, което прави изграждането на двупосочни интерконеторни връзки изключително важно. Сътрудничеството на национално и местно ниво трябва да се засили, но не за да дели Европа, а за да се достигне нивото на енергийна свързаност в Западна Европа“, отбеляза в изказването си Нейнски.

Цялото изказване на Надежда Нейнски може да прочетете тук: 

Цялото видео обръщение на комисаря Йоханес Хаан може да прочетете тук: http://goo.gl/kZDmQh