понеделник, 14 април 2014 г.

Бойко Станкушев: Ще се боря за нов закон и европейски регулации за медиите

„Влизам като кандидат на „Синьо единство“ за евродепутат, въпреки че не съм член на партията, защото не мога да приема, че моето доверие може да бъде делегирано на нито една от съществуващите десни формации. Дясномислещите нямат реално предствителство у нас“, това сподели кандидат номер две в листата на ПП „Синьо единство“ – Бойко Станкушев на пресконференция в Бургас.  Той сподели, че като журналист, приоритет в работата му ще бъде най-вече с регулацията на медиите.

По думите на Станкушев, у нас има нужда от нова регулация на журналистическата професия. За целта, една от идеите му е създаването на напълно нов закон за медиите, както и установяване на нов професионален етичен кодекс. „Трябва да с премахне контрола над гилдията, защото в противен случай ще се получи девалвация на професията до момент, в който въобще няма да може да става дума за журналистика“, коментира той.
Станкушев е на мнение, че именно медиите у нас ще доведат и до промяна в управлението на страната. Връзката той обясни с факта, че промяната настъпва първо в гражданите, а общественото мнение и политиката си взаимодействат посредством медиите.

Другият приоритет на евродепутатите от „Синьо единство“ щяла да бъде независимостта на енергийния сектор. „Всяка зависимост е гибелна за икономиката на всяка една страна. Това я прави функция на чужда воля. Нашата зависимост може да доведе и до отпадането на страната ни от ЕС, тъй като вече се говори за нас като за „Троянския кон“ на Русия в Европа“, коментира Станкушев.

В официалната проява на „Синьо единство“ участие взеха и Ваньо Шарков, зам.-председател и Атанас Чепъков – общински председател на партията. Шарков представи листата за евровота като „единствената, в която не фигурира бивш министър от Тройната коалиция“.

„По нейно време се случи ефективната работа по членството ни в ЕС, но точно тогава в докладите на ЕК се посочваше, че у нас липсва административен капацитет. А дали ще избереш да те управлява Тройната коалиция, или да избереш неин министър да се представлява в Европа, е едно и също“.

Шарков изтъкна още и че кандидатите в листата са както партийни членове, така и партньори от граждански организации. Различното обаче е разпределението им. Приоритетни места имат и извънпартийни кандидати, обърна внимание Шарков.