сряда, 4 март 2015 г.

Надежда Нейнски: Русия реално се самоизолира

Убийството на Борис Немцов няма да подобри имиджа на Москва пред международните й партньори. То показва, че всичко може да се случи с някого, който не е съгласен с позициите на официалната власт в Кремъл. Трябва да има международни наблюдатели при разследването на убийството на Немцов, но това едва ли ще бъде допуснато.
Такова мнение изрази бившият външен министър на България Надежда Нейнски, която бе гост в предаването „Денят започва“ на БНТ.


Нейнски смята, че недопускането до погребението на Немцов на някои политически лидери е доказателство, че властите в Москва не могат да се освободят от старите си рефлекси и засилват подозренията, че имат нещо общо с престъплението. Според нея, щом властите смятат, че един европейски лидер може да подпали искрата на недоволството, значи антиправителствените настроенията отдавна са ескалирали. Отсъствието на някои опозиционни лидери показва, че страхът и мракобесието наистина са завладели Русия, допълни Нейнски.

„Русия реално се самоизолира“, каза още бившият външен министър. Наложените й санкции влияят изключително много на икономиката и я влошават, смята тя. Това ще се отрази върху обществото, а Путин се страхува най- много да не загуби подкрепата си, допълни Нейнски. Заплахата за стандарта на живот на хората е истинската заплаха за Кремъл, категорична беше тя.


Според Надежда Нейнски, Русия винаги е била възможна заплаха за България и включването ни в обща система за сигурност ни дава много повече възможности за подкрепа от съюзниците ни. Членството ни в НАТО и ЕС не търси конфронтация с Русия, а дава допълнителни гаранции за сигурност. То е взето напълно доброволно и това не са капризи, допълни още тя.