петък, 12 юни 2015 г.

Христо Панчугов: Борисов предпочита организираната безпринципност на ДПС пред хаотичната и креслива безпринципност на РБ

В коментар на политическата ситуация в страната по ТВ 7 председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов отбеляза като първи проблем начина, по който бе формирано това правителство.  „При липсата на ясни политически приоритети и липсата на заявка какво трябва да се постигне, отново влизаме в това, което имахме в предния парламент – политически шантаж.  Но така или иначе това правителство е факт и тук идва вторият проблем – ДПС. Едва ли за някого е изненада как ДПС брокерства на база на един стабилен електорат. При това го прави от години. А Бойко Борисов просто „каза“ на РБ, че той предпочита организираната безпринципност на ДПС, с което все пак може да се преговаря и да се постигне нещо, вместо хаотичната и креслива безпринципност на РБ“.

Панчугов бе категоричен, че всеки от членовете на този кабинет  се опитва да прави нещо изключително сложно и шизофренно – да говори на собствения си електорат  как спазва нещата, които е обещал, при положение, че нищо не спазва. „Ето,например, ПФ – те се опитват да обяснят защо подкрепят това правителство при положение, че не се случва нищо от това, което са обещали – с изборния кодекс,  с ДПС и пр. От своя страна, РБ обяснява защо реформите се провалят или изобщо не се случват. А Бойко Борисов е в ролята на жертвата и обяснява, че носи този мандат единствено и само от отговорност към българските граждани“.


Панчугов коментира и последните трусове в БСП. Очевидно в БСП се наблюдава тежка липса на лидерство, както и каквато и да е инициатива, отбеляза Панчугов. В ситуацията на това правителство да нямаш опозиция вече е неразбираемо. Местните избори ще бъдат най-големият тест за две политически формации – БСП и РБ. БСП, за да се види дали ще съумеят да се съвземат и РБ, които ще бъдат подложени на силното напрежение да подкрепят кметовете на ГЕРБ и да обясняват защо управляват заедно, а всъщност имат – ако имат – различни кандидатури за кмет. И в крайна сметка РБ ще да бъдат разбити от върте на двата блока, които така или иначе и сега съществуват – ДСБ, от една страна, и СДС и ДБГ, от друга.