четвъртък, 30 юли 2015 г.

Ще се получи имитация на референдум

Отхвърлянето на два от трите въпроса за национален референдум подкопа и без друго уроненото доверие на гражданите в институциите, а бламирането на президента от Народното събрание допълнително разклати устоите на демокрацията в страната.
Статуквото в лицето на всички парламентарно представени партии се обедини зад запазване на дефектите и системните изкривявания на изборния процес, които наблюдаваме от години.  На практика се постигна нов консенсус – да се продължи порочната практика по овладяване и контролиране на вота. Демонстрираната политическа „воля“ да се проведе допитване по изборната система се оказа зле прикрит опит за предизборен популизъм.

СИНЬО ЕДИНСТВО изрази своята подкрепа за провеждане на референдум именно като инструмент за разбиване на политическо съглашателство и с цел да се състои смислен обществен дебат за принципите на изборното законодателство. Липсата на ясна политическата визия обаче по отношение на предлаганата от президента промяна, както и твърде широко формулираните въпроси позволиха този дебат да се провали. Така гражданското общество остана встрани от него, а партиите, подписали се под предложението за референдума, се скриха зад процедури и технически аргументи, за да не гласуват неговото провеждане.
Ще се получи имитация на референдум, който по същество заобикаля най-проблемните пунктове в изборния процес.
СИНЬО ЕДИНСТВО предупреждава, че това е поредната политическа подмяна. Има опасност натискът на местните избори да доведе до отпадане на преференцията и до разпределяне на местните влияния по начин, който отново ще позволи контролиране и фалшифициране на изборните резултати.
В този смисъл и като все пак начало на промяна, ние за пореден път потвърждаваме нашата категорична подкрепа за въвеждането на машинно и/или дистанционно(електронно) гласуване в България. Убедени сме, че това ще облекчи изборния процес, ще намали изборната администрация, ще улесни преброяването на гласовете и ще намали възможностите за подмяна и фалшифициране на изборните резултати.