събота, 10 октомври 2015 г.

Христо Панчугов: Липсва подкрепа в семейната среда на институцията училище

„В последно време е все по-трудно да се привлече вниманието на студентите- трудност, която идва по много причини – динамичността на съвременното общество, липсата на базови знания, които да бъдат надграждани в университета – това са проблеми, с които ние трябва да се справяме ежедневно – някои се справят по-успешно, разбира се, други не чак толкова.“ Това каза председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Той участва в дебат за образованието в предаването „Днес“ на България Он Еър.

„В последните години българското образование бе оставено някак си да се оправя. Имаме огромни очаквания към учителите, към преподавателите, към средните училища, към университетите, но за сметка на това няма обратна връзка. Българските учители са поставени в ситуация, в която никой не ги подкрепя. Имаме разпадащи се семейни ценности и липса на подкрепа в самата семейна среда за институцията училище“, каза още Панчугов.

Според него висшето образование не беше реформирано по начин, по който би следвало това да се случи. „Практиката университетите да бъдат финансирани изцяло на базата на приеманите студенти без никакви други критерии, които да създадат конкурентоспособност, всъщност направи така, че да се приемат всички кандидат-студенти. Но дори и да приемем, че това само по себе си не е лошо, проблемът идва в следващите години от висшето образование, в които всички приети студенти завършват, независимо от знанията им. Това е т.нар. „всеобщо знание“- шега, която се разпространява сред студентите“, коментира Панчугов. Той е на мнение, че наистина нивото на първоначалните умения на студентите пада, наистина преподавателите са все по-малко мотивирани да надграждат несъществуващо знание, но изрази сериозно съмнение, че каквато и да е плановост във висшето образование ще сработи. На въпрос дали висшето образование може да е само частно, Панчугов отговори: „Разбира се, самият аз преподавам в частен университет- НБУ, който се справя доста по-добре от много държавни университетите, защото е модерен, в крак времето и вече се състезава не само с другите университети в България, но и с много европейски. Висшето образование не трябва да е плод на квоти, определени от държавата. Не държавата да определя квоти, не тя да определя специалностите, нужни за икономиката, а икономиката трябва да определя това“, категоричен бе Панчугов. Той напомни, че западните университети са все по-достъпни след приемането ни в ЕС и българските университети трябва да направят така, че да са конкурентноспособни на европейските. „Това няма да стане, докато държавата раздава на глава едни пари, защото това не е създаване на качество, а създаване на бройки“, отбеляза Панчугов.