четвъртък, 10 декември 2015 г.

Нужна е единна дясна партия, а не десница на „историческите компромиси“



Провалът на съдебната реформа е провал на историческия шанс за нормално демократично бъдеще на България. Демонстрирана бе историческа воля за отказ от реформи и за тотален диктат на задкулисието по ключовите въпроси от дневния ред на държавата. "Културата на компромиса", липсата на ясно дефинирани управленски цели, както и нежеланието да се носи политическа отговорност за фундаменталната промяна на устоите на българската държавност, доведе до запазване на статуквото.

Реформаторският блок бе инициатор и основен двигател на съдебната реформа по силата на мандата, даден му от онези, които протестираха срещу сливането на политическата и икономическа власт. Тази реформа бе поставена в основата на формирането на това управление и така трябваше да послужи за измерител и тест на желанието за истинска промяна в управленската коалиция. Тест, на който всички се провалиха още в началото. Въпреки това, РБ продължи да легитимира това управление, превръщайки се в политическата сила, която носи отговорността за излъганите надежди на хората от площада и за пропиляната възможност в България да има трайно върховенство на закона и ефективна борба с корупцията.
Поредицата от компромиси и отстъпления от първоначално формулираните параметри на реформата, за съжаление предизвестиха краха на съдебната рефома. Сделката, която РБ сключи, първо с АБВ, после с  ДПС - партията, която най-напред  посочи като „мафия“, а после се договори с нея, просто го затвърди. С този ход десницата, построена върху „исторически компромиси“,  доказа несъстоятелността и невъзможността да продължи своето съществуване.
На България е необходима нова консервативна десница, стъпила на традиционни ценности, която не прави компромиси с принципите си и има морала да отстоява реформите.
СИНЬО ЕДИНСТВО настоява за формирането на единна дясна традиционна партия, която да бъде истинската и честна алтернатива на статуквото.