събота, 4 октомври 2014 г.

Не ни трябват експерименти

Христо Панчугов, председател на „Синьо единство”, член на Националния съвет на Коалиция „Десните”

Вие си тръгнахте с младите от СДС, защото отказахте компромиси с ГЕРБ. Намерихте ли мястото си?
Аз продължавам да бъда там, където винаги съм бил- при своите десни принципи. Напуснах СДС, защото СДС се отмести от тези принципи и започна колаборация с ГЕРБ, която се свеждаше единствено до въпроса „какви компромиси да направим, за да се доберем до трохите от трапезата на управлението на ГЕРБ?“. За мен и за всички политици в коалиция ДЕСНИТЕ е неприемлив разговорът за патерици, открехнати врати, извивания на ръце и пр. Това прикрива политическа сделка, а не цели решаване на проблемите на българските граждани.
Обикаляте от Габрово до Варна. Жива ли е синята идея?
Живо е желанието на хората да изпитат онова чувство за подем и за перспектива, онова самочувствие на достойна европейска държава, което им даваше управлението на ОДС. Сега безнадеждността и обезверението са обсебили  живота  на хората и те започват да се питат „защо ни беше всичко?!“ Една от мисиите на ДЕСНИТЕ е да кажем на тези хора: „пътят до тук има смисъл, но не експериментирайте повече с креслив, популистки вот, дайте доверие на онези, които са доказали, че могат да правят живота ви по-добър и ще ви казват винаги истината, колкото и нелицеприятна да е тя!“
Успявате ли да учите на демокрация студентите си?
Не е трудно да преподаваш демокрацията от академична гледна точка. Трудното е да се възприеме постоянното усилие, което стои в основата на демокрацията като политическа система. На мен ми е важно студентите да бъдат демократи, толерантни, взискателни към себе си и околните, да имат гражданска позиция и смелостта да я защитават. Човешкият капитал е в основата на всяко благоденствие в крайна сметка. Ако висшето ни образование съумее да произвежда квалифицирани,  мотивирани и проактивни граждани, няма криза, която може да срине живота ни.
Какво Ви изненада в тази предизборна кампания?
Нейната вялост. Тези предсрочни избори дойдоха след  дълги протести в държавата, след серия от скандали и на фона на все по-задълбочаващата се политическа и икономическа криза. Някак си се създаде усещането, че са крайъгълни. Имаше очакване да се демонстрира нова енергия в политическия дебат, да има ожесточен сблъсък на идеи и визии за бъдещето на страната, а сякаш има една гузност у всички партии на статуквото, управлявали през последните  13 години. Затова призовавам хората да дадат гласа си без резерви и с чиста съвест за ДЕСНИТЕ с №17!  

Интервю за в. Стандарт