неделя, 9 ноември 2014 г.

Коалиция ДЕСНИТЕ : Четворната коалиция ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ – триумф на подмяната

Четворната коалиция на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ е триумф на подмяна на вота на българските избиратели, а не на стабилността. Едва ли някой от гражданите, подкрепили тези партии е дал доверието си за такъв съюз. Ние „Десните“ се опасяваме, че България ще бъде управлявана от коалиция, която за пореден път поставя на изпитание евроатлантическата ориентация на страната. Смятаме за нехигиенично това да се прави зад паравана на дясноцентристкия етикет. Безусловната подкрепа на АБВ за руските енергийни интереси в страната, както и национал-популистките идеи на ПФ придават на кабинета антиевропейски профил, който дългосрочно ще дискредитира идеята за принципно дясно управление в България.
Мандатоносителят ГЕРБ се създаде, за да е алтернатива на Тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ, инициирана от Георги Първанов, но сега създаде новата Четворна коалиция ГЕРБ-РБ-АБВ-ПФ, която възпроизвежда старата – дори със същите министри в лицето на Калфин и Кунева, като добавя и откровени ксенофоби. РБ, на свой ред, превърна Тройната коалиция в нарицателно за „мафия“ и „задкулисие“, но сега управлява с главните й действащи лица. Гражданският съвет на РБ, който бе своеобразният мост между партиите и протеста е неглижиран, властта погълна протеста и обезсмисли въпроса „КОЙ?“.
Вторият кабинет „Борисов“, както се случи и с първия, ще удължи безвремието и обедняването, в което се намира България след управлението на единственото реформаторско правителство на ОДС през 1997 - 2001 г. Скрепено с цената на тежки компромиси с принципите и ценностите на демократичната десница, настоящият кабинет няма да извърши нито една от дългоочакваните реформи в страната, защото ще бъде заложник на антиреформаторското мнозинство, което го крепи. 
Общите благопожелания в иновативния политически жанр „Програмна декларация“ са далеч от заявката за реформаторска, модерна визия за развитието на съвременна демократична България. Идеите за съдебна реформа на РБ, които трябваше да преборят олигархията, са сведени до писане на „дългосрочна стратегия за реформа на системата“, реформите в сферата на МВР и националната сигурност сюблимират в един от основните приоритети на ПФ - строеж на ограда на границата с Турция, а реформите в най-проблемните сектори - здравеопазването и образованието - са дълбоко скрити в общи и нищо-незначещи формулировки.
Диаметрално противоположните позиции на участниците в коалицията по ключови политически въпроси като развитие на ядрената енергетика, икономиката, данъчната и социална политика, гео-стратегическата ориентация на България дават ясен отговор, че целта на подобна коалиция е само властта. За нас, като ясна дясна формация, е необяснима ролята на РБ и най-вече на ДСБ в този кабинет. Зад красивите фрази за „споделената отговорност“ партията на министър-председателя на правителството на ОДС, очертало европейския път на страната, 10 години след своето създаване сдава постигнатото през 1997 - 2001 г. и влиза в недопустима колаборация с онези, които отнеха европейската перспектива на страната. Това е исторически компромис с принципите и ценностите на традиционната десница.

На фона на днешния безпринципен сговор, ние от Коалиция ДЕСНИТЕ, оставаме  единствената безкомпромисна дясна опозиция в България, която ще назовава истината за кабинета ”Борисов-2“.