четвъртък, 4 декември 2014 г.

Правителството да не бламира европейските ни партньори за Южен поток

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО призовава българското правителството да не се поддава на натиска на президента на Русия Владимир Путин, а вицепремиерите и министрите да не изпращат разнопосочни сигнали към европейските институции, представяйки България като непредвидим и ненадежден партньор .
Припомняме, че през март тази година ЕК замрази преговорите с Русия по газопровода Южен поток, а през юни откри наказателна процедура срещу България заради сключени споразумения по газопровода, които са в нарушение на европейското законодателство. ЕП също отправи призиви да не бъде изграждан Южен поток, докато не отговори на изискванията на Трети енергиен пакет, както и да се търсят алтернативни източници на газ за ЕС.
На този фон всеки опит на правителството в България да лавира по темата след изявлението на Путин в Турция е претекст страната ни да бламира европейски решения. От това каква единна позиция ще заеме правителството и крепящото го мнозинство по този казус ще зависи дали това наистина е реформаторско и проевропейско управление.
Буди недоумение изявлението на премиера Борисов, че правителството няма достъп до някои от договорите за Южен поток. Ако българският министър-председател не знае какво пише в тези договори, то тогава кой изобщо знае?
В предизборната си кампания РБ многократно даваше заявки, че е наясно какво съдържа договорът за строежа на Южен поток, подписан от кабинета Орешарски. Сега РБ е на власт и само и единствено от тях зависи тази истина да бъде предоставена на българското общество. Прикриването й превръща РБ в съучастници на олигархичния модел, срещу който се борят.
Крайно време е енергийните проекти, в това число и Южен поток, да излязат от сферата на спекулациите, митовете и лобистките послания и да бъдат оценени според техните реални ползи за икономическото развитие и стратегическите интереси на България.
Предишното правителство на ГЕРБ носи отговорност за Южен поток, защото подписа инвестиционния проекти даде на газопровода и статут на обект от национално значение, с което законово ускори редица процедури по изграждането му на територията на страната.

Отговорност на сегашното правителство на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ е да изработи позицията на България след изявлението на Путин, да я предложи за одобрение в НС и да я отстоява в Брюксел.