четвъртък, 14 януари 2016 г.

Христо Панчугов: Радан Кънев не може да е лицето на нов десен проект, защото се провали с РБ



Председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов коментира в предаването „Още от деня” по БНТ новия политически сезон. Той изтъкна като основен проблем това, че превърнахме в приоритет от 2001 г. насам "компромисът". Според него Радан Кънев, който днес е изключително убеден в необходимостта от ново дясно, пропусна шанса да го изгради, тръгвайки да прави Реформаторския блок. Когато СИНЬО ЕДИНСТВО говореше за единен десен политически субект, той ни изгони от РБ. Смяташе, че идеята, която ние искахме - истински десен смислен субект - не отговаря на реалността. За него коалиционната формула, в която се събират всякакви хора, за да борят мафията, беше много по-важна тогава. Сега се оказва, че тези хора, които той събра тогава, за да борят мафията, се съюзиха с нея. Отпадна например антикорупционната стратегия на г-жа Кунева. Това да не можете да прокарате нещо, което сте определили за политически приоритет, на първо четене е откровено несериозно. Да не говорим, че не може да убедите собствените си управленски партньори”.

Панчугов подчерта, че на десницата винаги е бил нужен силен и обединен десен политически субект, но това никога не е бил РБ. Радан Кънев не може да бъде лицето на такъв проект, защото той започна един и го провали. РБ в момента е в шизофреничната ситуация да се обяснява дали е управление, дали - опозиция. След като е в управлението от самото начало, РБ не успя да прокара нито един от управленските си приоритети. Съюзи се с ГЕРБ - със същите хора, които наричаше мафия. Да се оправдаваш само с ДПС е несериозно. Да, изисква се конституционно мнозинство, за да се прокарат съдебните реформи, но невъзможността да се събере това мнозинство се състои и във факта, че съдебната реформа- такава, каквато тя беше разписана от Реформаторския блок- беше предадена още от самото начало. Преди историческия компромис отпаднаха ключови неща от съдебната реформа. Никой не желае да плати цената й. Правейки РБ, се отказахме да бъдем десни, защото това водело до загуба на избиратели, правейки листите, взехме хора, само защото ще си платят кампанията, правейки управлението, се отказахме от приоритетите, защото трябва да участваме във властта...”, критикува Панчугов РБ.
Той изрази недоволство и от постигнатото от правителството. „ГЕРБ дойдоха в името на възстановяване на институциите и връщане на държавността. Под тази мантра продължават да ни обясняват как всичко, което се случва в момента, води естествено до запазване на стабилността и сигурността в България. Това очевидно не е така. Разпадът в средите на самите управляващи, начинът, по който отпаднаха ключови реформи в управленската програма; начинът, по който не е ясно кое мнозинство седи зад това управление и прокарва ключовите реформи, нито кои са тези реформи, не говори добре”, заключи Панчугов
Според него проблемът на българската политическа система се състои в това, че последното, което има значение, е отношението между политическите партии и техните избиратели. Тъй като изборите се организират, маниполират и всъщност ако не участваш в това, биваш бързо набеден за маргинален политически субект, поради което излизаш от политиката. Всички участват и трябва да си го кажем ясно, защото оттам започва промяната. Проблемът не е на политическите партии и това дали са мръсна дума, или не. Проблемът е, че всички политически партии в момента, в който се окажат част от тази политическа система, приемат статуквото - както направиха Кънев, Кунева, както направиха и ГЕРБ.
Панчугов коментира и предстоящите тази година президентски избори. „Не смятам, че традиционният начин, по който ние подхождаме към президентските избори - първо да кажем един кандидат и тогава от него да очакваме да разбие статуквото, ще сработи. Ако кандидатът не се появи естествено, от неприемането сред гражданите на българските процеси, такива каквито са,няма да има промяна”.