сряда, 3 февруари 2016 г.

Кунева е дълбоко неподходяща за МОН



„Прави впечатление, че Меглена Кунева е кандидат за всички позиции, които се отварят в рамките на този кабинет. Моите опасения са, че тя e дълбоко неподходяща за министерството на образованието. Въпросът е до колко всъщност това не е номинация, която цели Даниел Вълчев да се върне обратно в министерството на образованието. Разпадът на Реформаторският блок е повече от очевиден. Според мен категорично има място за нов десен проект и категорично съм на мнение, че такъв трябва да бъде направен.“
Това заяви пред Факти.бг политологът и председателят на политическа партия „Синьо единство“ Христо Панчугов. Според него не е била дадена реална оценка за управлението на министър Тодор Танев. Той определи неговата оставка като „отстраняване на бушон“. Панчугов смята, че Реформаторският блок е бил събран от конюнктурни интереси. Той не е сигурен, че Меглена Кунева ще може да проведе реформата в образованието.


Правилна номинация ли е Меглена Кунева за министър на образованието на Реформаторския блок? Може ли това да се определи като кандидатура на отчаянието?
Коментарът ми е в две посоки. Първият е начина, по който бе сменен министър Танев. Този начин извиква илюзията за един бушон, който по-скоро беше отстранен, а не за отговаряне на проблемите в сектора. Втората посока е самата кандидатура на Реформаторския блок за министър в лицето на Меглена Кунева. Прави впечатление, че тя е кандидат за всички позиции, които се отварят в рамките на този кабинет. Моите опасения са, че тя дълбоко не е подходяща за това министерство. Първо, защото липсва оценка, както за политиката, която министър Танев водеше, така и за ключовите реформи, които трябва да се случат в това министерство и от страна на премиера, и от страна на самата г-жа Кунев. Кунева е човекът в този кабинет, който не успя да прокара ключовия документ, за който беше отговорна - антикорупционната стратегия.
Втората линия на размишления е до колко, всъщност това не е номинация, която цели Даниел Вълчев да се върне обратно в министерството на образованието? Липсата на качества у госпожа Кунева да бъде министър на образованието поставя въпроса кой ще управлява всъщност това министерство и чия линия ще се изпълнява в крайна сметка. Тази на Реформаторския блок, тази на правителството, която беше приета като програмен документ в началото на това управление или някоя различна? Към момента отговор на този въпрос няма, което е най – малкото несериозно, когато става въпрос за управленска програма. Сега има и още няколко големи въпросителни. Първата е свързана с това, че месеци, след като е приет законът за училищното и предучилищно образование, министерството не е придвижило нито една от наредбите, които вървят с този закон. Трябва да бъдат приети неща, свързани както с учебното съдържание, така и с основните програми за средното и училищно образование. Стоят и редица други въпроси, които са свързани с кариерното развитие на учителите и с начина, по който се управляват делегираните бюджети. Спомняте си и противоречивата тема за това дали трябва да бъдат финансирани частните училища в България. Тези теми вече няколко месеца изобщо не са подлагани на обсъждане, да не говорим, че не са свършени като работа. Това показва тежка невъзможност на министерството да си върши работата, което води със себе си и необходимост за ключови реформи, които аз не виждам как г-жа Кунева би могла да осъществи от гледна точка на липсата на какъвто и да е опит в тази сфера, но и от гледна точка на начина, по който до този момент се е показвала да управлява. Това е политикът в България, който премина през всички ключови позиции. Била е европейски комисар, без да бъде запомнена реално почти с нищо. Това е наистина несериозно. Не разбирам как би могло да се случи подобно нещо.

Правилно ли е за министерски кресла да се предлагат на хора, които нямат опит във въпросната сфера?
Зависи. Всъщност това дали си експерт е относително понятие, когато става въпрос за политика. Притеснителното в тази ситуация е липсата, на каквато и да е визия от страна на г-жа Кунева, кандидатирайки се за тази позиция. Решението бе изнесено от премиера. Аз се изненадвам, че той не смени министър Танев със СМС, а все пак си направи труда да говори. Извън това нито той, нито г-жа Кунева обясниха защо е бил отстранен министър Танев и какви са зачестилите проблеми в сектора. Липсата на познание за проблемите в сектора, както и на експертиза в образованието е тежка предпоставка за провал на каквато и да е управленска политика. Това е истинският проблем в случая с Кунева. Аз нямам съмнения, че Даниел Вълчев ще участва в тези процес мислено. Но това също е притеснително, тъй като няма изказани приоритети. Това, че към този момент няма анализ на проблемите в министерство на образованието, означава ли, че ще има рязка смяна на политиката в това министерство или означава, че ще караме по инерция поради липсата на инициативен министър в лицето на г-жа Кунева? Това са важните въпроси, които стоят и на които към този момент нито Реформаторският блок, нито самата Кунева, нито премиерът са дали отговор.

Не се ли създава впечатление, че изборът е заради отпуснатите повече средства за образование?
Аз не смятам, че нещата са толкова дълбоки. Смята, че проблемът там е личностен. Г-жа Кунева беше вицепремиер без да е министър на нищо. Тя провали един от основните текстове, заради който тази коалиция дойде на власт - Антикорупционната стратегия. Г-жа Кунева няма политическата подкрепа за нито една реформа, която тя си въобразява, че може да проведе. Всъщност желанието да се намери позиция на г-жа Кунева винаги е било водещо в нейните разбирания. Нейната лична амбиция да управлява някаква структура, а не просто да се води вицепремиер е по-силния мотив.

Гражданската квота на Реформаторския блок обяви, че няма да подкрепи Кунева. Можем ли да кажем, че това може да доведе до още по-голямо разцепление в блока? Отваря ли се пространство за новия десен проект, обявен от Радан Кънев?
Разпадът на Реформаторският блок е повече от очевиден. Тук не става вече въпрос за задълбочаване, а за един въпрос, който аз съм задавал от много време и като председател на „Синьо единство“. Въпросът е какво събра тези хора? Очевидно не ги събира политика, нито общи ценности. Събраха ги някакви конюнктурни интереси, свързани с влизането в този парламент. Така, че от тази гледна точка това, което наблюдаваме в момента е абсолютно естествен изход. Според мен категорично има място за нов десен проект и категорично съм на мнение, че такъв трябва да бъде направен. Аз имам съмнения до колко г-н Кънев може да бъде лицето на подобен проект и до колко тази идея ще бъде успешна. Спомняте си обаче, че инициативата за Реформаторския блок беше негова. Той събра тези хора заедно и се провали в това да намери общите ценности и приоритети, които да събират Реформаторския блок. Сега и СДС, и Меглена Кунева стоят срещу него, а той е в шизофреничната ситуация да бъде част от Реформаторския блок, който управлява, и да твърди, че е опозиция. Само по себе си това е тежък разпад. Както ценностен и личностен негов, така и на Реформаторския блок. От там нататък аз лично не разбирам позицията на Гражданския съвет на РБ, които бяха обявили, че ще гласуват въздържал се за кандидатурата на Меглена Кунева. В крайна сметка те не я подкрепят, но и се страхуват да гласуват против. Защо? Защото не смятат, че тя не би била добър министър на образованието, защото смятат, че вече е отстъпила от ценностите на Реформаторския блок или защото смятат, че стратегията в образованието трябва да бъде сменена. Защо? Аз не разбрах каква е причината. Всъщност, ние си говорим с общи изказвания и генерализации и това управление става заложник на някакви дребнопартийни противопоставяния и сметки, вместо да се занимаваме с истински отговорен дебат за перспективите на това управление и дали то има изобщо такива. Защото очевидно управлението започва да се изчерпва. Това е големият въпрос, на който Реформаторският блок трябваше да отговори в навечерието на смяната на един от техните министри. За пореден път истинският диалог подменен с въпроса дали г-жа Кунева става за позицията, която ще заеме? Ами не става. Това е повече от очевидно. Въпросът е какво се прави от там нататък?