понеделник, 9 юни 2014 г.

ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

Разрушаването на държавността, на принципите на демократичното управление и на върховенството на закона се превърнаха в норма през последната една година. Всички опити да се намери политическо решение на кризата в рамките на този парламент се изчерпаха, а всяко отлагане на предсрочните избори рискува да възпроизведе статуквото на следващите избори.

Тъй като е налице  съгласие на всички политически сили, представени в Националния парламент, за провеждане на предсрочни избори, ПП СИНЬО ЕДИНСТВО призовава да не се отлага повече оставката на кабинета, а президентът да пристъпи към съставяне на служебен кабинет и насрочване на дата за избори в конституционния срок. Настояваме парламентът да продължи да работи, докато текат консултациите при президента, и да приеме две ключови поправки в изборното законодателство: изчистване на избирателните списъци и въвеждане на електронно и машинно гласуване.

Другите сценарии - ремонт на кабинета, търсене на конституционно мнозинство за въвеждане на задължително гласуване, изчакване на приемането на бюджета и т.н. е само удължаване на задкулисната игра и прикриване на политическите сделки около поста за европейски комисар, шантажите около строежа на Южен поток, въпреки стартираната наказателна процедура от ЕК, задълбочаването на кризата със замразените европейски средства по ОП Регионално развитие и уронване на малкото останал престиж на България като член на ЕС.

Липсата на каквато и да е програма, извън изпълнението на ангажименти, поети към Русия, в сферата на енергетиката в разрез с европейското законодателство, отдавна лиши правителството от основанието да претендира, че е програмно. Липсата на обществено доверие го лиши и от легитимност.

Условието на БСП за задължително гласуване е димна завеса, зад която се крие политическия рекет на мандатоносителя. Целта е БСП да спечели още няколко месеца живот на този парламент, необходими й, за да приеме промените в Закона за енергетиката, с които да заобиколи изискванията на Трети енергиен пакет относно трасето на Южен поток в България и така да направи строежа на газопровода необратим.

За ПП СИНЬО ЕДИНСТВО решението на кризата минава през коренна промяна на политическия модел, която да направи невъзможна подмяната на вота на избирателите с безпринципни управленски коалиции. Затова ние призоваваме за публични политически разговори около конкретни приоритети и програми с цел ясно идентифициране на политическите съюзници. Тази прозрачност е единственият начин да не се възпроизведат резултатите от предишните парламентарни избори.

Убедени сме, че алтернативата на проваленото политическо статукво в България в лицето на БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака е силна традиционната десница и нейното консолидиране в модерна дясна партия. Призоваваме ДСБ, която десните хора натовариха с голяма отговорност на европейските избори,  да отговорят на очакванията на своите избиратели и да намерят смелостта да реализират тази цел.


СИНЬО ЕДИНСТВО заявява готовност да участва в ключовия дебат за автентичната десница в България.