понеделник, 30 юни 2014 г.

Президентът да състави силен служебен кабинет от ярки политически фигури

ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СИНЬО ЕДИНСТВО

Съгласието на парламентарно представените политически сили за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. е важна крачка за овладяване на кризата в страната.

Управляващото мнозинство в лицето на БСП, ДПС и Атака се оказа напълно неспособно да спре разпада на държавността.  Извършено бе посегателство върху националната сигурност на страната чрез опит да се дестабилизира банковата и финансова системи.  МВР и прокуратурата се превърнаха в съучастници в този процес, вместо да го спрат и да разследват виновниците навреме. ДКЕВР направи опит да натовари ЕК с отговорност за бъдещото увеличение на цената на тока, чрез изпращане на жалби до ЕК  за неправомерна държавна помощ на „американските“ ТЕЦ-ове и на ВЕИ-тата, вместо да поеме отговорност за собствения си провал в сектора.  Това очевидно е част от войната, която управляващите водят с ЕК в сектора енергетика заради Южен поток, където продължават да стоят без отговор ключови въпроси: Какъв е договорът? Какви са ангажиментите на България по него? Продължава ли строежът на газопровода въпреки наказателната процедура от ЕК? Кой е дал съгласие за това?

Междувременно НЕК призна за дългове в размер на близо 3 млрд. лв., което изправя сектора пред фалит, а НЗОК поиска актуализация на бюджета с 330 млн. лв.

Политическите партии, част от този парламент отдавна изчерпаха възможността да сформират, каквото и да е легитимно правителство (експертно или не),  с продължилите повече от месец пазарлъци около подаването на оставка и провеждането на предсрочни избори. Всеки сценарий, който включва политически пасианс, нареден от този парламент би довел до продължаващо задълбочаване на политическата криза и би обслужил сценария за дестабилизация на българската банкова система.

На този фон ПП СИНЬО ЕДИНСТВО призовава за незабавни действия в следния краткосрочен порядък:

Бързи и резултатни действия на ДАНС, МВР и прокуратурата по разследване на опитите за дестабилизация на банковия сектор. Синхронизирани действия на институциите /БНБ, Министерски съвет, Президент/, както и на всички политически лидери за прекратяване на паниката в обществото.

В оставащото време до оставката на кабинета постигане на съгласие по неотложните приоритети на държавата и ангажимент на политическите сили в парламента да осигурят кворум и да ги реализират.

Подаване на оставка на правителството в предвидения от конституцията срок, съобразен с провеждането на предсрочни избори на 5 октомври 2014 г. Спиране на всякакви задкулисни политически договорки, включително за кабинет след изборите.

Максимално бързо връщане на мандатите от страна на парламентарно представените партии без никакви опити да се съставя друго правителство в рамките на този парламент.

Отказ от експертен служебен кабинет и съставяне на силно служебно правителство от ярки политически фигури. Отговорност на президента е да назначи прозрачен кабинет и да покани в него политици с опит в овладяване на политически и финансови кризи, опит във връщане на международното доверие в България като стабилна и предсказуема европейска държава.

България се нуждае от решителност, стабилност и почтеност, за да се възстанови доверието на гражданите във възможността на държавата  да преодолее най-тежката политическа и икономическа криза в последното десетилетие.