вторник, 24 юни 2014 г.

Христо Панчугов: Протакането на оставката на правителството оставя съмнения за сделка

РБ повтаря всички грешки от миналото на десницата

Големият пасианс, който в момента се реди с датата на изборите, е с цел всички партии в този парламент да си намерят мястото в политическата схема. Колкото повече се протака оставката на това правителство, толкова повече се затвърждава съмнението, че се реди поредната сделка“. Това каза в интервю за Канал 3 председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов.

Той отново подчерта мнението на партията- за незабавна оставка на кабинета Орешарски. „Призовавам това правителство да си подаде оставката! Всички останали въпроси са второстепенни!“, каза Панчугов.

РБ повтаря всички грешки от миналото на десницата. Синята коалиция беше успешен политически проект, но тя се провали заради противопоставянето вътре между партиите, коментира Панчугов. Той припомни настояването на СИНЬО ЕДИНСТВО партиите от традиционната десница в РБ да се откажат от партийния си комфорт и да прераснат в нова и модерна дясна партия.  Вместо това „РБ беше превърнат от носител на някаква нова идея в българската политика, в личен проект на няколко човека. Не може да става въпрос за връщане на пари, ако вие сте имали голяма обща цел в тази политическа кампания и сте били искрени в отстояването й.  Говори се за квоти, за редене на партийни баланси. Опит да се потушат всички противоречия...Ето затова СИНЬО ЕДИНСТВО бе изгонена от РБ - защото повдигнахме всички тези теми вътре в блока преди повече от година и предупреждавахме най-добронамерено, че точно така ще се случи“, каза Панчугов.


„Наскоро един приятел ми каза, че най-тъжното било, че за последните 20 години българската десница не можа да отгледа следващото поколение, което да поеме юздите. Аз обаче смятам, че това не е точно така! Смятам, че има воля, има достатъчно млади хора, които искат да се занимават с нов тип правене на политика в традиционната десница- поне наблюдавайки нещата, които се случват при нас в СИНЬО ЕДИНСТВО, съм оптимист в тази посока“, отбеляза Панчугов. Според него има много политици – и от младите, и от опитните в традиционната десница- които разчитат правилно знака, който десните избиратели дадоха на европейските избори: те искат последователна и силна традиционна десница, която да не прави никакви компромиси с ценностите и принципите си, какъвто компромис очевидно е РБ. СИНЬО ЕДИНСТВО ще участва категорично в този дебат и вижда развитието си в тази посока, убеден е Панчугов.