петък, 15 август 2014 г.

„ДЕСНИТЕ”: Над 100 семейства от бедстващия кв. „Аспарухово” останаха невидими за кмета на Варна

В клуба на Коалиция „Десните“ в град Варна постъпи сигнал от граждани за злоупотреба при разпределението на финансовите помощи за бедстващите хора в кв. „Аспарухово“.

След като 2 месеца няколко по вид комисии към община Варна са подготвяли списъците със семействата, пострадали от наводнението, които по първоначални данни са над 500, в последния момент преди раздаването на средствата около 100 семейства  са отпаднали от този списък. След проведени разговори с хора от най-пострадалите къщи, стана ясно че до петък, 08.08.2014 г., имената им са фигурирали в документите, а в понеделник, 11.08.2014 г. са отпаднали.

В рамките на един уикенд над 100 човека вече не са пострадали и нещастието им става невидимо за кмета на града Иван Портних и за ръководената от него общинската администрация. Общественият съвет към БЧК, който контролира разпределението на средствата, не е бил информиран за промените в списъците, както и за промените в размера на обезщетенията.


Коалиция „ДЕСНИТЕ“ настоява да бъдат обявени мотивите за редуцираните списъци на пострадалите, които имат право на обезщетение, както и за намиране на решение, как тези хора да бъдат компенсирани.