сряда, 11 февруари 2015 г.

Надежда Нейнски: БСП умишлено дели обществото на пацифисти и войнолюбиви

Войната не е реалност и не бива да се говори за война. В обществото съзнателно се нагнетява усещането, че наближава война. Аз съм живяла в подобна ситуация – бомбардировките над Югославия - и си спомням, че БСП тогава развиваше абсолютно същата кампания  - разделя обществото на хора, които са за войната и такива, които са за мира. Аргументите им от край време са едни и същи- те са пацифистите, а ние войнолюбивите. Това е не само несъстоятелно, то се прави напълно умишлено, за да се упражни натиск през българското общество върху нашите партньори и съюзници. Един вид, обществото ни е за мир. Естествено, че всички са за мир. Няма нормален човек, който да иска война. Това, което правят Меркел и Оланд, не е израз на войнолюбиво настроение- точно обратното.

Това мнение изрази бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на „Добро утро, България“ по ТВ тази сутрин по повод на очакваната среща днес на нормандската четворка. 


„Мирът е възможен, когато има желание и от двете страни. ЕС наистина показва желание да се намери разрешение на конфликта, докато на този етап не виждаме същото желание от страна на Русия. Така че риториката в България по-скоро обслужва руските интереси, отколкото реалното намиране на решение на конфликта в Украйна“, категорична бе Нейнски.

Русия се опитва да преформулира световните отношения. Ако днес се постигне споразумение за Украйна в Минск, то трябва да е в посока на това да се спазват международните споразумения. В противен случай разпарчетосването на една държава в XXI век ще вкара света във война рано или късно, заяви бившият външен министър.  Тя напомни за Меморандума от Будапеща от 1994 г., когато Русия заедно със САЩ и Великобритания стана гарант за това Украйна да се освободи от ядреното си оръжие и да го предостави на Русия срещу запазване на териториалната цялост на Украйна. „Русия бе гарант на всичко това, а сега Путин нарушава това споразумение. Няма как съвременният свят да се развива в сигурност и стабилност, ако една супер сила си позволява да нарушава такова сериозно международно споразумение“, каза Нейнски.

Според нея Русия де факто се изправя срещу целия демократичен свят и това са отношения, които в 21 в. не могат да бъдат толерирани. „Спекулация е да се твърди, че България иска война с някого. България просто защитава националните си интереси като страна-член на ЕС и НАТО-защитава границите си, защитава доставките и е нормално да вижда защитени интересите си именно в рамките на тази демократична общност“, категорична бе Нейнски.

Заради демократизацията на Украйна Русия губи контрола върху газовите доставки. Именно чрез "Южен поток" тя се опитваше да "накаже" Украйна, че се стреми към членство в ЕС и НАТО и фактът, че отказа да съобрази проекта с европейското енергийно законодателство показва именно това- че зад него има ясни политически интереси и желания за доминация, обясни Нейнски.
По думите й икономическата логика е в посока на това да се намери решение на конфликта в Украйна, защото вариантът руския газ да минава през  Турция не е вариант за Русия – независимо какво се артикулира, тъй като това би я поставило в зависимост.


Русия има интерес да запази отношенията със Запада, но тук се търси при какви условия, заяви Надежда Нейнски.