събота, 2 април 2016 г.

Само обединена десница може да гарантира възстановяване на държавността и институционалността в България



Позиция на Националното представителство на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

На 1 април от трибуната на Народното събрание ГЕРБ отчетоха, че правителството е реализирало голяма част от реформите, които са обещали на българските граждани:  
-Забележителен ръст в икономиката, чрез събираемостта на приходите от данъци, осигуровки, акцизи и мита;
- намаляване на безработицата с 2%;
- успехи в борбата с корупцията;
- стабилизиране на сектора енергетика; добавка от 40 лева към пенсиите за Великден и вече направени 40 лева, добавки за Коледа;
- 45 километра ремонтирани пътища във Видинско.
Това са само част от реализираните според ГЕРБ реформи.
Зад посочените събития обаче, лесно могат да се забележат не толкова лицеприятни последствия:

От началото на мандата управляващата коалиция ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ увеличи държавния дълг до 29% от брутния вътрешен продукт.
Извън увеличените винетки правителството и лично Бойко Борисов призоваха общинските власти да повишат размера на местните данъци и такси, за да може да се увеличат приходите в държавния бюджет.
Същевременно безумният "данък уикенд" постави малкия и среден бизнес в ситуация да прави разлика между личния си и служебен телефон, когато често те са едно и също.
Зад увеличените приходи, отчетени от този десен по заявка кабинет, се крие административен натиск и рязко увеличение на данъчната тежест точно за тези, които са гръбнакът на българската икономика.
Извън тези числа откриваме истинските провали на това правителство. През 2014 година обещаните реформи, под които подписа си сложиха посочените четири парламентарни групи, бяха значително по-амбициозни. Реформиране на съдебната система и в частност на Прокуратурата, промени в здравната и пенсионна система, както и цялостна реформа в сектор образование. От тогава съдебната реформа бе бламирана и обезсмислена от управляващото мнозинство с определението "исторически компромис" и стана причина за един от най-критичните доклади на ЕК в сектор "Правосъдие и вътрешен ред". Анти-корупционната стратегия бе отхвърлена. Пенсионната реформа така и не започна, а образованието продължава да бъде управлявано от скандали, недомислици и липса на стратегия. Тази тенденция бе допълнително потвърдена от отказа да се узакони резултата от референдума, подкрепил въвеждане на електронно гласуване, правейки го за пореден път "експериментално". За сметка на това бяха приети предложения с неясен и засилващ несигурността на изборния процес резултат - въвеждане на задължително гласуване и единен многомандатен район за българите в чужбина, както и промени в начина по-който ще работи преференцията.
Все по-очевидно правителството управлява хаотично, според ситуацията, имитирайки действия без каквито и да е управленски приоритети. Разпадът на институциите е достигнал нива, които заплашват сигурността на всеки един български гражданин. Едноличните демонстрации на премиера, който "спира и пуска" обществени поръчки, без оглед на правила и процедури, както и продължаващата практика на финансиране през обществените поръчки на близки до властта бизнес и медийни интереси, биват легитимирани от негласното споразумение с другата "десница" в този парламент, че предсрочните избори не са изгодни за никого.
Реформаторският блок отдавна изчерпа политическия смисъл, заложен в неговото създаване в момента, в който се включи в политическо съглашателство с АБВ и се превърна в доброволен участник в едно провалило се управление. Същевременно липсата на смелост и политическа воля у различните партии в блока за пореден път  доказаха, че десница построена върху „исторически компромиси“ е несъстоятелна и няма да изпълни предизборните ангажименти или да донесе реална промяна, в името на които се създаде.

Все по-очевидно е, че роенето вдясно продължава, че новите „спасители на нацията“ няма да са нищо повече от клуб по интереси и че само обединена десница може да гарантира нормален политически процес и истинско възстановяване на държавността и институционалността в страната. На България е необходима истинска десница, стъпила на традиционни ценности, която не прави компромиси с принципите си и има морала да отстоява и провежда реформи.