вторник, 12 април 2016 г.

Премиерът да се извини за непремереното си изказване, а МВР да преследва авторите на „граждански арести“



С произволното си говорене по отношение на бежанците и т.нар. „отряди“, премиерът на България Бойко Борисов стигна своеборазно дъно в публичната комуникация. Това не би бил толкова сериозен проблем, ако наред с разхвърляния изказ, не бяха излезли наяве уронващи престижа на държавата явления като подстрекаване към расизъм и ксенофобия и поощряване дейността на бандитски организации.
Все по-засилващите се обществени настроения в тази посока остро противоречат на европейските принципи и ценности, както и на цивилизационния избор, който България направи с желанието си за членство в ЕС преди повече от 20 години.
С благодарността си към бандата на криминално проявения Петър Низамов-Перата от самопровъзгласилия се "Цивилен отряд за защита на жените и вярата" Борисов, за съжаление, показа не само лош
вкус. Той попада под ударите на два члена от Наказателния кодекс - чл. 162 и чл. 320, които категоризират „подбуждане чрез слово към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност, както и подбуждане към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора или по друг подобен начин“. По тези членове са съдени и „имамите“ от Пазарджик за абсолютно същите провинения, но с друг полюс.
Изказвайки благодарност към доказани регистрирани престъпници, както и желание подобни "милиционерски" акции да продължават, премиерът не просто морално и официално легитимира самоуправството и саморазправата като основен принцип на "правораздаване", но и призна собствената си и на институциите безпомощност.
СИНЬО ЕДИНСТВО настоява всички парламентарни групи в НС да вземат отношение по този казус и да осъдят „езика на омразата“, МВР да преследва практиката на „граждански арести“, министър-председателят да се извини на българското общество за непремереното си изказване, а правителството да мобилизира всички сили на институциите, които да защитават правовия ред и да се ангажират със законови средства да пазят границите на страната и да гарантират нейната сигурност.