събота, 31 януари 2015 г.

Христо Панчугов: Назначението на Яне Янев бе политическа сделка. Неговата квота във ВСС подкрепи Лазар Панов

„Един от основните проблеми, засягани неизменно в докладите на ЕК, е корупцията. И най-странното е, че ден след този доклад за съветник на премиера в борбата с корупцията беше назначен Яне Янев. Това ни навежда на мисълта за директна политическа сделка. Квотата на РЗС във ВСС подкрепи Лазар Панов и отплатата за това бе назначението на Яне Янев“. Това каза лидерът на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов на пресконференция в Пловдив.

Той припомни, че има сериозна заплаха България да бъде отделена от Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. „Тази заплаха бе съвсем реална по преди няколко месеца и се дължеше на безвремието, в което бе изпаднала правосъдната ни система. Смяната на няколко правителства допринесоха за това. Фактът, че това отпадна като възможност в този доклад, не трябва да ни успокоява по никакъв начин.
Настоящото правителство има отговорност да гарантира, че това няма да се случи, тъй като предишното управление на ГЕРБ допусна докладът да бъде обвързан с приемането на България в Шенген. Това е един от най-големите политически провали на онова управление. Ако в рамките на този мандат механизмът не бъде премахнат, ние се изправяме пред сериозни заплахи“, категоричен бе Панчугов.

Той коментира и Управленската програма на правителството в частта на образованието. „Няма как правителството да има 18 приоритета в образованието. Има едно достойнство Програмата и то е, че за първи път се назовават с истинските им имена някои от проблемите в образованието. Това обаче не означава, че те ще бъдат решени. Не може да е цел приемането на нов закон за средното образование. Големият въпрос е какво искаме да постигнем с този закон. Не може да бъде и мярка обсъждането на един внесен вече законопроект. Остава неясно ключовите приоритети, заложен в Програмата, ще влязат ли в закона, влезли ли са вече и ако не, кога ще влязат“, попита Панчугов