сряда, 2 юли 2014 г.

КЪДЕ СА ТЕ СЕГА? Бившият депутат от СДС д-р Ваньо Шарков се хвана на работа в докторския Фейсбук


В професионалната мрежа „Кредо уеб” членуват над 4000 български медици

СВИЩОВЛИЯТА Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ ИМА ДВА ДЕПУТАТСКИ МАНДАТА ЗАД ГЪРБА си като член на СДС – веднъж от Старозагорски избирателен район и втори път от Великотърновска област, в по-предишния парламент. Мнозина ще го помнят като човек на Надежда Нейнски от бурните и драматични времена на синята партия. Впрочем той и днес не изневерява на линията на бившата външна министърка, която Шарков последва в новата дясна и все още малка партия „Синьо единство”. Нещо повече, въпреки че в 40-ия парламент Шарков бе един от най-дейните сини депутати, той бе изключен от партията си и от парламентарната си група заради това, че не премълчаваше критиките към собствените си съпартийци.


Днес д-р Шарков е в националното ръководство на „Синьо единство” и очевидно продължава да се изкушава от политическите страсти. Твърди, че е горд, защото не е част от настоящия парламент, който по думите му нищо не прави...
„Радвам се, че не съм депутат, защото никога не е било по-ниско качеството на българския парламентаризъм. Там са хора, които ходят един път в седмицата на работа за два часа. Това не е нормално и не е честно. И в крайна сметка тези два часа те се карат помежду си и всеки търси най-голямата нелепост, която може да каже за колегата си в Народното събрание”, обрисува настоящата политическа картинка бившият депутат. И признава, че не е оптимист по отношение на новите парламентарни избори, които се задават на 5 октомври.
„Не виждам някакво обществено настроение. Настроенията са „против”, а не „за”. За мен следващият парламент ще е в някаква степен малко повторение на този с някакви опции за обединение между десни и леви, доколкото БСП са леви, а ГЕРБ - десни. Ще се запази функцията на ДПС като някакъв тип балансьор, който постоянно се храни от властта с влизането на нов такъв, който да изглежда по абсолютно същия начин в ролята на ББЦ”, разсъждава д-р Ваньо Шарков...
ОСВЕН С ПОЛИТИКА СЕГА РЕНТГЕНОЛОГЪТ, КОЙТО Е ЗАВЪРШИЛ И ЗДРАВЕН МЕНИДЖМЪНТ, ИМА НОВО ПОПРИЩЕ НА ТЕРЕНА НА МЕДИЦИНАТА, с което се занимава в последната една година - професионална лекарска мрежа „Кредо уеб”. Името идва от кредо – „призвание”, и от уеб, което означава „мрежа”. Това е електронна платформа, която обединява засега около 4000 български лекари, но целта е да обедини абсолютно всички родни медици. Седалището е в София, а д-р Шарков основно контактува с лечебните заведения за болнична помощ.
„Това, което правим, го предоставяме абсолютно безплатно както на всички български лекари, така и на всички болници в страната. Първо даваме възможности за професионален контакт между всички лекари в мрежата, а на второ място - възможност всеки български лекар, който участва в мрежата, да обсъжда казуси, интересни случаи, да получава информация за всички научни форуми. Това, за което разговаряме в момента с лекарския съюз, е той да бъде ползван като форма за дистанционно последващо обучение, т.е. изнасяне на лекции, които ние записваме, а след като бъдат изгледани от лекарите, те получават точки за продължаващото си обучение”, разказа бившият депутат и бивш шеф на Спешната помощ за София-област.
На този етап „Кредо уеб” има партньорски договори с всички болници на територията на Великотърновска област, с които обаче нямат финансови отношения, уточни още д-р Шарков. И допълни, че мрежата, която е един вид „Фейсбук за лекари”, си партнира още с всички университетски лечебни заведения. По всяко време в нея професори и светила в медицината могат и качват лекции, доклади и съобщения...
„Това, от което ще се издържаме от тук нататък, е през всички онези, които искат да рекламират в системата ни. Дали ще бъдат медицински изделия, фармацевтични фирми или лечебни заведения – това е абсолютно тяхно желание”, каза още някогашният народен представител. Според него тази услуга има голямо бъдеще, а системата дава възможност на лекарите да ползват и електронни графици, т.е. пациентите могат да си запазват час за преглед в мрежата.
„ЧЕСТНО КАЗАНО, ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО СЕ ПРОМЕНИ В СПЕШНА ПОМОЩ в цялата страна, беше, че всяко едно правителство горе-долу осигуряваше някакъв известен брой линейки – част от тях оборудвани, а други - не, но нито един от кабинетите след 2001 г. не направи нищо за лекарите, които работят в системата”, категоричен е бившият шеф на Спешна помощ в столицата, който заемаше тази позиция между 2002 и 2004 г. Затова пък натоварването е изключително голямо, а работата – много отговорна, и в същото време общественото внимание тук е най-голямо, уточнява рентгенологът.
Още като депутат той пледираше за няколко конкретни неща, които и днес си остават само в пожелателен план. Първо – наистина да се увеличат средствата за лекарите в системата. По думите на Шарков в опозиция всеки говори, че трябва да има увеличение най-малко с 5% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване, а като вземе властта, изведнъж казва, че парите са достатъчни. Другата промяна трябва да е в системата за специализация на българските лекари – тя да е тотално отпушена и да се възстанови предишният модел, т.е. да можеш да работиш, да си получаваш заплатата и в същото време да специализираш. Защото това е механизмът, по който лекарите могат да останат в България, обяснява д-р Шарков. На трето място, според него, трябва да се увеличат заплатите на лекарите, като има много сериозно санкциониране от страна на лекарския съюз. Тоест вътрешният контрол да е много силен за тези, които не си вършат съвестно работата и увреждат имиджа на цялото съсловие.
Години наред като депутат свищовлията работеше, за да се криминализират нападенията над лекарите, което вече е факт и което е едно от малкото удовлетворения на д-р Шарков от конкретната му политическа работа.
„Аз съм доволен, че беше прието, защото допреди това съществуваше една несправедливост. Не може нападенията над горските да бъдат криминализирани, а тези над лекари – не. Не съм удовлетворен обаче от нещо, което беше прието от предното Народно събрание, а след това беше забравено. Че държавата ще изплаща здравните осигуровки на децата на 8%, а не на 4%, както ги плаща сега. Това трябваше да се случи от началото на 2013 г., само че Дянков го отмени в последния момент, преди да влезе в сила, а тези, които го гласуваха тогава, заедно с мен и моите колеги от БСП и ДПС, сега го забравиха, все едно че никога не е било приемано от българския парламент”, казва свищовлията.
ДРУГАТА МУ РАДОСТ, ОСВЕН НОВАТА РАБОТА, СА ДВАМАТА МУ СИНА. По-големият върви по стъпките на баща си и е хирург, който вече практикува. 27-годишният наследник на депутата специализира пластична хирургия, а в момента работи в коремната хирургия на Александровска болница, като в същото време оперира и пластични интервенции. Снахата на бившия депутат е кожен лекар във Военномедицинска академия и също специализира, а малкият син е трета година студент по право и категорично е заявил на баща си, че няма да се занимава с медицина...

вестник Борба
Елена ЧАМУРКОВА