понеделник, 14 юли 2014 г.

Действията на БНБ по казуса КТБ да бъдат под наблюдението на ЕЦБ

През последните три седмици ставаме свидетели на пълната деградация на държавността и срив на институциите призвани да защитават обществото. Всички действия на институциите замесени в скандалът КТБ(основно прокуратурата и БНБ) остави тежки съмнения за зависимост и за това, че решенията и действията им се водят не от обществения интерес, а обслужват частни интереси. За да се разсеят тези съмнения отговорните институции трябва да разплетат целия пъзел около КТБ. Нужно е обществото да разбере как банката беше използвана през последните 7-8 години в един порочен кръг – държавни пари – банка – медии бухалки – политическо влияние – влияние върху съдебната система. 

Нито едно правителство от тройната коалиция, през ГЕРБ и до кабинетът Орешарски не само не направи усилия да пресече този кръг, а напротив активно участваше в него. Служебният кабинет с премиер Марин Райков въведе ефективни правила, които да ограничат в известна степен разрастването му, но това решение така и не беше приложено на практика. Само и единствено публичното разследване на фактите около КТБ и даването на гаранции, че подобно порочна схема няма как повече да бъде допусната от институциите може да възстанови напълно загубеното към момента обществено доверие в тях. Нещо повече държавата трябва достатъчно ясно да демонстрира волята си закона да бъде спазен и виновните лица да понесат своята наказателна отговорност. Вместо това ставаме свидетели на поредната димна завеса, под формата на промяна в НК, за да се защитят банките от общественото мнение. Проблемът не е в това кой какво говори, а в липсата на контрол и функциониращи институции, на хаотични действия и липса на прозрачност.  

Партия СИНЬО ЕДИНСТВО смята, че БНБ не е използвала всички възможности за да избегне използването на публичен ресурс за разрешаване на кризата. Преди да ни се предлага да бъдат използвани пари на данъкоплатците е редно държавата да се опита да потърси други източници на финансиране. Ако сегашните акционери са съгласни да капитализират банката, държавата е длъжна да използва този вариант. Ако вече е невъзможна подобна развръзка е редно да получим отговор от БНБ защо този сценарий е пренебрегнат. Нужно е ясно обяснение защо използването на пари на данъкоплатците се предлага като единствено решение. 

Използването на частни капитали и предоставянето на възможност на сегашните акционери да капитализират банката естествено не сваля отговорността на институциите да обяснят какви са злоупотребите в КТБ и как тя се е намесвала и участвала в обществения и политическия живот на страната, както и да предприемат действия всички замесени в порочния кръг да бъдат подведени под отговорност. 

Ако вариантът с капитализирането на банката с частни капитали е невъзможно трябва да се премине към фалит на КТБ по описаните в съществуващите закони и процедури правила, а депозантите да бъдат обезщетени до законовия праг от 196 000 лева. 

В този смисъл СИНЬО ЕДИНСТВО настоява:
·    - БНБ да съгласува действията си с Европейската централна банка и всички действия оттук нататък до пълното разрешаване на казуса КТБ да бъдат под наблюдение на ЕЦБ;
·         - България да стане член на Европейския банков съюз;
·       - България да предприеме активни действия страната да влезе в чакалнята на еврозоната(ERM II); 

Благодарение на последните няколко правителства днес България не е държава, днес България е територия! Нужно е да върнем държавността и доверието на гражданите във възможността на институциите да защитят обществения интерес.