събота, 26 юли 2014 г.

Н.Нейнски: Три правителства не успяха да убедят ЕС, че България е ефективен и лоялен партньор

Няма успешна външна политика без успешна вътрешна политика и оценката за външната политика минава през това каква физиономия имаше българската вътрешна политика. Може би най-точна оценка на външната политика на България даде фактът, че в три последователни правителства страната ни е обект на мониторинг, т.е. три последователни правителства не успяха да убедят ЕС, че България е ефективен, лоялен и нормален партньор, каза бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в интервю за предаването „Събота 150“.

България трябва да защитава интересите си, но да съумява да ги впише в общия европейски  интерес, а политиката на кабинета в оставка през цялото време беше да се опитваме да надхитряваме ЕС, каза Нейнски.

По отношение на проекта „Южен поток“ Нейнски посочи, че все още не ясно по какъв начин проектът ще помогне за намаляването на безработицата и каква е реалната му цена. Тя коментира и инвеститорския интерес в България: приемането на антиевропейско законодателство, провеждането  на антиевропейска политика по същество снижава доверието в България като партньор. Аз ако съм европейски инвеститор защо да дойда в една държава, да инвестирам едни пари при постоянно променящо се законодателство, при постоянна игра на институциите, при липса на доверие в тях.


Нейнски коментира и влизането на България в Шенген: Очевидно доверието в България не е на ниво, което да предполага подобна либерализация от страна на ЕС. Изпълнили сме техническите критерии,  но какво става с политическите? Не случайно подчертавам, че това да си несигурен партньор и да хитруваш, да се опитваш да заобикаляш европейски норми, да се чудиш дали да се съобразиш с европейската политика, има последици. Смятам, че за да може България да има авторитет в Европа, трябва да предлага решение на проблемите, а не да бъде самия проблем.