четвъртък, 31 юли 2014 г.

Надежда Нейнски: Служебният кабинет да каже истината за „Южен поток“

Г-жо Нейнски, имаме правителство в оставка, на хоризонта се задава служебен кабинет и малко в страни остава важният въпрос какъв трябва да е еврокомисарят, излъчен от България.  Вие като един успешен външен министър как смятате на какви условия трябва да отговаря нашата кандидатура?
Много е важно в момента България какъв сектор ще може да поеме. Това има отношение към един несъстоял се дебат в България - кои са силните и слабите страни на страната ни, за да можем да бъдем адекватни в преговорите, в Брюксел за избор на сектор за българския еврокомисар.
За съжаление, покрай всички останали български злободневия темата за българския еврокомисар беше изместена. И впечатлението, което също се създава в обществото, че ние имаме един човек и каквото ни се предложи, това той ще може да поеме. Това, според мен, е един много несериозен начин на мислене и отнема на България шансовете за адекватно поведение с нашите партньори от Европейския съюз. Единственият въпрос, който беше коментиран във връзка с еврокомисарството, беше за върховен комисар за външната политика. Вие сами разбирате, че в крайна сметка няма взето решение, че България ще получи този ресор. Невъзможността на България да води този дебат отнема и редуцира нашите шансове.

Вие подкрепяте ли кандидатурата на Кристалина Георгиева като еврокомисар, излъчен от България?
Аз няма как да подкрепя нито нея, нито, която и да е друга кандидатура без да знам на практика България какъв сектор ще получи в следващата Европейска комисия. В момента излиза, че имаме един човек, на който му търсим работа. Тя може да е подходяща за определени неща, а за други да не е. Така излиза, че независимо дали ни предлагат да поемем еврокомисар по вътрешни работи, земеделие или икономика, ние предлагаме един и същи човек. Разбирате, че това не е сериозна позиция.

Сегашният служебен кабинет какви цели и задачи трябва да реши на първо време?
Аз смятам, че служебният кабинет има много ясно определени правомощия от конституцията. Той не може или по-скоро по-точната дума за България е „не бива“ служебният кабинет да има повече правомощия, защото у нас много неща според конституцията и законите не могат да се случват, а се случват. За това аз говоря какво не бива да се прави - служебният кабинет да не прекрачва правомощията, които му се дават по конституция. Причината за това нещо е много проста. Създаде ли се един прецедент, дори и с добри намерения, този прецедент във всички случаи ще бъде повтарян и аз съм убедена, че в много от случаите занапред той ще бъде с лоши намерения.

Затова основният закон във всяка държава трябва да се спазва. Служебният кабинет има строго определени правомощия от конституцията и в тяхната рамка трябва да се направи най-доброто. В случая - да се подготвят изборите и да се решават текущите задачи. Аз не смятам, че на служебното правителство трябва да се възлагат очаквания да се решават такива проблеми като например банковата криза.

Президентът Росен Плевнелиев говори за важността от плавен преход към следващия кабинет. Как според Вас това може да се осъществи?
Понеже ме питате, аз смятам, че служебното правителство и държавният глава като гарант трябва да извадят договорите, които са сключени по „Южен поток“. Така ще може да се види как се стигна до такова положение България реално да подкрепя антиевропейско законодателство. Аз смятам, че една такава истина ще бъде изключително полезна за следващия кабинет, какъвто и да е той след изборите, за да може той да взема правилните решения. Служебният кабинет може да каже истината по редица въпроси. И аз очаквам след толкова смели и силни заявки, включително и от президента, той наистина да бъде гарант тази истина да излезе наяве.
А колкото до подписване на договори в отсъствие на Народно събрание, до редица други неща, като теглене на заеми, смятам, че подобни правомощия не могат да бъдат давани на служебен кабинет.

През последните дни отново се заговори за обединение на дясното. Вашата прогноза?
За обединение на дясното се заговори от момента, в който то започна да се разбива. Това не е новина. Причината, по която това дясно толкова години не се обединява, е че обединението се прави по неправилния начин. Няма начин десницата да се обедини дори и по начина, по който се предлага и в момента.
Дясното може да бъде обединено след истински прочит за пътя на десницата, след оценка на политически решения, които са вземани или се вземат в момента и след полагането на политиките, които оттук нататък ще се водят.

Тук е причината, поради която "Синьо единство" се създаде преди малко повече от една година. Създаването на единна партия на традиционните десни ще бъде онова, което ще консолидира подкрепата за десницата и ще даде възможност тя да играе значима роля в българската политика. Създаването на различни конфигурации по същество отрежда ролята на патерица за десницата в един бъдещ парламент и бъдещо управление. Десницата има повече капацитет и опит, за да не бъде в поддържаща роля в бъдещо управление.

Източник: Факти.бг