четвъртък, 25 април 2013 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО



Скандалните разкрития за извършваните в продължение на години неправомерни подслушвания на министри, Президент, висши държавни служители и лидери на политически партии поставят на сериозно изпитание демокрацията в България.

23 години след падането на комунистическия режим и след официалното прекратяване на дейността на службите на ДС в България все още действат тоталитарните методи за подслушване, следене и сплашване.

Най-скандалното е, че по време на управленския си мандат претендиращата за дясна партия ГЕРБ не само не прекрати тези практики, но използва цялата сила и мощ на полицейската система, за да държи в подчинение, зависимост и страх политици, бизнесмени, интелектуалци, журналисти и обикновени граждани.

ГЕРБ опорочи идеята за дясно в България.

ГЕРБ направи опит да криминализира демократичните промени в страната и да извърши цялостна подмяна на дясното.

ГЕРБ компрометира българската и европейската десница.

Във връзка с подслушванията СИНЬО ЕДИНСТВО очаква от премиера Марин Райков и президента Росен Плeвнелиев да защитят категорично институциите, които представляват, да изразят ясна държавническа позиция и да гарантират, че прокуратурата ще разплете казуса в най-кратки срокове.
Напомняме, че като министър на регионалното развитие президентът Росен Плевнелиев заяви: „За мен няма значение дали ме подслушват” /17.12.2010 год. в студиото на bTV/. Надяваме се, че като Президент на държава- член на ЕС, той е преосмислил позицията си и ще се превърне в инициатор на сериозен дебат за нетърпимостта към подобни антидемократични практики в българското общество.
В страната ни днес са налице опасни явления: полицейщина, размити демократични ценности, липса на правила и работещи закони, блокирани държавни институции, срастване на политическия елит с олигархията, недосегаеми корупционни схеми, накърнен европейски и международен имидж.

Всичко това се случи благодарение на разбитото дясно в България, където удобно се настаниха двете партии, представители на контролираната десница - ГЕРБ и България на гражданите, както и борещата се за собственото си оцеляване раздробена традиционна десница.

За да се промени всичко това на България е нужна силна единна дясна партия, която да бъде реален фактор в управлението на страната и гарант за демократичното европейско развитие на държавата.

Единна дясна партия, която не се задоволява с компромиси, с място в ъгъла на политическия живот и с критичен минимум от доверие.

Единна дясна партия, която е отворена, позитивна, модерна, съчетала в себе си опита на хората, извършили необратимите промени в България, и енергията на младото поколение независими и решителни политици.

На 12 май България се изправя пред сериозен избор.

Ние от СИНЬО ЕДИНСТВО се обръщаме към десните избиратели и ги призоваваме да дадат ясен знак каква десница според тях е нужна на България!

25 април 2013 г.