вторник, 2 април 2013 г.

СИНЬО ЕДИНСТВО няма да участва в изборите самостоятелно


Партия "Синьо единство" няма да участва в изборите самостоятелно, за да не поставя избирателя пред избор кой е по-десен в България. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Христо Панчугов, председател на партията.

От ръководството на партията представиха своята теза за провала на коалицията с ДСБ. Очакваше се двете партии да се явят заедно на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Взехме решение "Синьо единство" да не участва на предстоящите парламентарни избори, за да позволим на българските избиратели да дадат своята оценка за раздробената традиционна десница, се посочва в позиция на политическата сила, представена от заместник-председателя на партията Маргарита Бойчева. Според тях каузата на единството е печеливша и ще продължат да я отстояват с всички сили.

Проблем според тях е, че не са получили гаранции за създаването на единна партия след изборите, която да обедини десницата. Имало е и неразбирателство между двете партии относно съпредседателите на бъдещата коалиция. Според "Синьо единство" съпредседатели е трябвало да бъдат Иван Костов и Надежда Нейнски, които са "двамата най-авторитетни политици от двете партии". Това предложение не е прието от ДСБ, обясни Бойчева.

Христо Панчугов обясни, че вчера са водили цял ден разговори с ДСБ, но не са постигнали разбирателство относно гаранциите за създаване на обща партия.

Той обяви, че не са имали технически проблеми при регистрацията. Те отхвърлиха твърдението, че проблем са били местата в листите. Не става въпрос за искания и търсене на вина в конкретната ситуация, ставаше въпрос за неразбирателство, обясни Панчугов.

За нас явяването на тези избори не беше самоцел, а стъпка в посока да изградим обща дясна партия, ние в разделението на десницата няма да участваме, добави той. Нашата дейност оттук нататък ще бъде насочена към обединението на десницата, за съжаление този процес трябва да се отложи, посочи Панчугов.