петък, 26 април 2013 г.

Мартин Димитров: Има опасност на ГЕРБ и БСП един кукловод да им дърпа конците



- Г-н Димитров, БСП или ГЕРБ се очертават  победители на предстоящите избори, имат ли потенциал да изведат страната от кризата?

- Големият проблем е, че и двете политически формации на практика управляваха през последните два мандата и показаха капацитет, че не могат да извадят България от тежката криза. Със съжаление  трябва да отбележим, че обединението на десницата не се състоя и така тези две партии нямат сериозна дясна алтернатива в момента. За това ситуацията изглежда доста обезпокоителна от гледна точка на хората, които трябва да гласуват. Така стигаме до големия проблем, че следващата зима сметките за ток и други комуникации могат да изкарат отново хората на улиците. Следващото правителство, независимо дали то ще бъде излъчено от ГЕРБ или от БСП, ще бъде заложник на тази обезпокоителна тенденция. Все пак трябва да признаем, че БСП са по-голямата опасност защото те разчитат единствено на дефицитно харчене. Този метод води към сигурен доказан провал. Жан Виденов го изпробва и ние  изживяхме този ужас преди 17 г. Типично левите мерки на бюджетно харчене на големи дефицити доведоха тогава държавата до много тежка криза. Така че БСП е по-голямата заплаха за момента. На фона на тези тенденции мисля, че хората, които се притесняваха от служебния кабинет, просто грешат.

- Гражданските протести могат ли да бъдат дисциплиниращ инструмент за безотговорните политици?

- Ние българите, това се отнася и за мен,  имаме една лоша черта - да изчакваме и да  реагираме, чак когато ножът е опрял до кокал. От доста време аз предупреждавах в  парламента, че битката с монополите е неизбежна, защото както върви или държавата ще се срасне с монополите, или те с нея. Но по моите сигнали нямаше  нито сериозен медиен дебат, нито обществена реакция. Хората излязоха на улицата реално, когато получиха солените сметки, а много по-рано беше ясно, че нещата отиват към сериозен проблем, защото монополите бяха дълго време толерирани от ГЕРБ, а и от БСП преди това. Те на практика станаха по-силни от държавата. Държавата просто се предаде пред монополите. Така че не трябва да се отчайваме и да чакаме пак да дойде следващата зима, и да получим поредните неприемливи сметки, за да почнем да искаме някаква промяна. Аз следя много внимателно изборните кампании и големият проблем е, че нито една от пратиите не предлага не бомбастична и претенциозна, а дори и простичка и ясна реформаторска предизборна програма.

- Дори и ДСБ, и СДС ли не са успели да налучкат верния тон?

- След като ДСБ и СДС изпуснаха възможността да обединят десницата, за което години наред работехме аз и други колеги, за мен те вече са загубили възможността да бъдат важен фактор в българската политика. Вакум в момента има и той може да бъде запълнен от създаването на нова силна дясна партия. Аз съм убеден ,че това ще се случи, но не знам кога. 

- Защо уличните протести не успяха да излъчат силни лидери и нови водачи?

- Не трябва да гледаме песимистично към обществото, водачи имаме, но се забелязва една много обезпокоителна тенденция. Част от най-стойностните хора в България отказват да се включат в политиката, отдръпват се. Но всички интелигентни и читави хора, които смятат да живеят в България, а те не са малко, трябва да имат участие в политиката. Има една много хубава мисъл – ако ти не искаш да се занимаваш с политика, то тя започва да се занимава с тебе. Тоест, всички ние сме потърпевши от проблемите, от лошото образование и  здравеопазване, от монополите, от ниските доходи. Но можем да ги решим, когато върнем интереса на интелигенцията, на хората с професии, с опит и възможности отново към българската политика. Притеснително е, че много професионалисти и стойностни в морален аспект хора бягат и странят от политиката. Преди време един мой приятел икономист стана депутат само за един ден и се отказа. Трябва да върнем известните личности в политиката за да спрем посредствеността.

- Политолози твърдят, че независимо  кой ще е победител на изборите, конците ще дърпа една банка, толкова ли е силно  задкулисието в България?

- Задкулисните кръгове в България са много силни и искам да  призная, че  когато водехме битките срещу „Белене”,  за цените на горивата и срещу монополите, голяма част от тези олигарси тръгнаха и срещу мене, и срещу всички хора, които поставяха принципни въпроси и търсеха реални решения. Те извадиха срещу нас огромна сила – медийно затъмнение на нашите действия, компромати и т.н. Реално един задкулисен Октопод управлява държавата. Добрата новина в тази посока са някои категорични позиции на президента Плевнелиев, който заяви в директен сблъсък и постави принципно търсене на решения по въпроси, касаещи цялото общество. Това е ролята на президента, когато вижда такава огромна несправедливост, да излязат и да каже честно, че ако продължим по този начин ще се отвори фронт с големи последици за нацията.

Не трябва да се залъгваме, наистина има опасност на победителя - ГЕРБ или БСП – един кукловод да им дърпа конците. За това със следващата революция България трябва да се отърве от тези хора, от монополите и зависимостите, и да започнем на чисто. Но в този процес ще бъде важна ролята на една нова силна дясна партия.

- Защо Борисов се крие в тази кампания, изплаши ли се от народната любов?

- Това е политически трик на партия ГЕРБ, да издърпа Бойко Борисов от предизборната сцена, след неговата оставка и да предизвикат обществена реакция на носталгия поне в част от българските избиратели. Но ще видим до колко тази изборна стратегия на ГЕРБ ще бъде успешна.

- Четири годишният мандат на ГЕРБ демитологизира ли се образа на Борисов в очите на  избирателите?

- Хората наистина имаха огромни очаквания към ГЕРБ, които не се случиха. Обещаваха европейски доходи и стандарти, но се провалиха. Но накрая се оказа, че не само европейски доходи няма, а и реалната покупателна способност на населението се е свила. Говоря за покупателната способност на средния българин, а не за една малка прослойка богаташи. От тук нататък, за да продължим успешно трябва една сериозна реформаторска програма, която да бъде осъществена от хора, в които обществото има  доверие.  Всеки, който иска да вземе властта на тези избори, трябва да е наясно, че му е необходима широка обществена подкрепа. Ако някои си мислят да управляват по старому, ще бъдат пометени много бързо, ще им се случи това, което изживя Жан Виденов. Свалянето на ГЕРБ от власт не беше толкова драстично. Следващото правителство трябва да даде ясни сигнали и да вземе спешни мерки европейските фондове да бъдат използвани единствено по начин, по който да осигуряват работни места. Всеки може да похарчи едни пари. Но въпросът е така да се похарчат, че да има висока добавена стойност, да има осигурени трайни работни места, ако не се действа в тази посока, следващият кабинет ще бъде пометен от улицата.

- В икономически план, кои са  най-важните  стъпки за стабилизиране на  България?

- На първо място това е овладяване на безработицата. За да се преодолее, трябва да се даде въздух и свобода на малкия и средния бизнес. Той да не е подложен на рекет, изнудване и бюрокрация, а да разчита на спокойствие и сигурност. Бързо и редовно да се връща ДДС, да се привличат чужди инвестиции. Около това трябва да се  върти цялата стратегия за развитие на България, за да има повишаване на заетост и доходи, но да се търси ефективност и резултати при харченето на европейските фондове. Следваща стъпка е монополите да бъдат поставени в такава ситуация, че в момента в който си превишат правата и започнат да изнудват гражданите, срещу тях да им контрол и санкции, да им се опъне цялото общество и държавата. За това е нужно приемането на антимонополен законопроект, който да уточни как да им се противодейства, какви да са им санкциите и т.н. И не на последно място - спешно избиране на независими регулаторни държавни органи, които да противодействат ефективно на монополите.

- Занимавате ли се още с политика?

- Да, макар, че не участвам в тази изборна кампания,  не съм се отказал от политиката и хората трябва да го знаят.


Интервю на Стойко Стоянов, Източник www.faktor.bg