сряда, 8 май 2013 г.

Надежда Нейнски: Изкушенията за злоупотреба се случват там, където няма работещи демократични институции



Тема: Скандалите с подслушванията и дебатите в ЕП

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент реши с 32 гласа "за" срещу 26 "против" да включи в дневния си ред разискването на въпроса с подслушването в България. Макар да не е известно на кое от следващите заседания на комисията въпросът ще бъде подложен на обсъждане, евродепутати, участвали в гласуването, изразиха очакването това да се случи в края на този месец.
Председателят на комисията Хуан Агилар отбеляза, че официалната формулировка на темата е "Незаконни практики в България и репресии срещу политици, журналисти и бизнесмени". Непосредствено преди гласуването евродепутатът от Европейската народна партия Вероник Матийо заяви, че ЕНП не желае парламентарната комисия да се превръща в трибунал и препоръча комисията да не се намесва, тъй като в България по този въпрос се води следствие. По-добре е българското правосъдие да се произнесе, няма да ни стигне мандатът да направим собствено разследване, каза Матийо, но крайното решение беше да има дебат.

Какво следва оттук-нататък коментират евродепутатите Надежда Нейнски и Мария Габриел:

-          Здравейте, г-жо Нейнски!

-          Здравейте!

-          И така: ще разследва ли специалната парламентарна комисия случаите в България, или ще даде политическа оценка на качеството на правата ни?

-          И двете - на практика. Защото това, което позори България, не е фактът, че Европейският парламент е разбрал, а фактът, че то изобщо се е случило. Съдържанието на разговорите е възмутително, защото то само потвърждава тревогата на Европейския съюз за зависимостите в българската съдебна система, за злоупотребата с власт и подсилва опасение за авторитарност на взимането на политическите решения. На практика в България трябва да се изградят работещи демократични институции. Само тогава ще има сигурност, че няма да се злоупотребява с власт. Вчера чух коментар на ГЕРБ, че дневният ред на хората бил работата и заплатите. Да, това е така. Но никой не казва, че именно полицейщината и произволът са най-задушаващи за бизнеса, а и човешките права да бъдат обсъждани 22 години след началото на промените, според мен е наистина това, което позори България.

-          Г-жо Нейнски, знаете ли какво се сетих сега? Дано да не Ви е неприятен този спомен, но той е по някакъв начин доказателство, че този проблем има дългогодишни корени. Много, много отдавна бяхте записана и Вие на една предизборна проява. Помните ли?

-          Да, помня го това нещо. Искам обаче да подчертая, че никой не коментира в случая съдържанието на разговорите. Дебатът по някакъв начин от ГЕРБ се измества към това кой е занесъл информацията в Европейския парламент и кой я е разпространил. Продължавам да твърдя следното: първо - Европа решава кое ги засяга и кое не. Европа и ЕП не са квазисъдебен орган и нямат подобни претенции. Самият факт, че разглеждането ще бъде след изборите, е много ясен знак, че те не желаят да се намесват в политическите битки в България. Но Европа винаги се е интересувала от човешките права. За мен е наистина изключително притеснителен начинът, по който ГЕРБ коментират тази тема. Защото 22 години след началото на промените, каквото и да се говори, те дойдоха на власт в името на промяната, на демократизацията на България, а ни върнаха в старите практики, в полицейщината, в страха, в репресиите над бизнеса. Това не може да е тема, която да не интересува Европа.

-          Обаче Вие имате ли готовност в този дебат, когато и да е той, да бъдет коментирани и всички подобни случаи? Първо Филчевгейт, после Галерия и т. н.

-          Разбира се, че имам. Аз смятам, че това явление един път завинаги трябва да бъде приключено. И пак се връщам към онова, което казах в началото: единствената гаранция за това подобни неща да не се случват в бъдещето, е да се изградят демократични институции, които наистина да контролират политическата система и да не се допуска подобна злоупотреба. Защото изкушенията за злоупотреба с власт винаги могат да се случат там, където няма работещи демократични институции.

-          Вярвате ли на прокуратурата?

-          Това е един сложен въпрос, който ми задавате. В случая смятам, че прокуратурата наистина започна провеждането на разследване. Докъде ще стигне това разследване и по какъв начин този случай ще бъде финализиран, е рано да се каже. Още повече, че имаше в миналото, говоря за този мандат, някои спорни моменти в прокуратурата, но нека да изчакаме. В крайна сметка, ако не вярвам в българските институции – в какво да вярвам? И ако аз съм човекът, който каже, че не вярва в институциите, за българските граждани, за хората в страната какво отчаяние би било това! Не случайно протестите в България и хората, които излязоха на протестите, дадоха много силен знак за това, че не вярват на институциите. В една държава, в която има демократични институции, те знаят, че има кой да защити правата им.

-          Но те не излизат да протестират, защото са може би незаконно подслушвани, или защото за подслушване се дават 100 млн. лева. Протестират за сметките си и ГЕРБ много удобно използват това, когато обясняват, че не това е дневният ред на обществото.

-          Разбира се, че излизат за сметките си. Но това пак са работещите институции. Защото ако регулаторните органи в държавата си вършиха работата и бяха на мястото си, нямаше да се стигне до тези сметки. Защото проблемът е най-вече и преди всичко в регулаторните органи на държавата и в нежеланието на ГЕРБ да вземе мерки по отношение на тези регулаторни органи. Политическите назначения, които излязоха наяве, след като станаха скандалите и протестите.

-          Добре. Очакваме нататък как ще се развие този случай. Още повече, че има анонси, че скандалите въобще не са приключили до 12 май. Надежда Нейнски, преди това и Мария Габриел, в коментар на въпроса с подслушването в България.


Снимка: БГНЕС