понеделник, 27 май 2013 г.

Маргарита Бойчева, зам-председател на Синьо единство: Единната платформа е отворена към партии, граждански сдружения и дясномислещи хора с влияние в обществото


„Единната платформа е отворена към партии, граждански сдружения и дясномислещи хора с влияние в обществото. Тя бе публично представена през януари 2013 г. и бе подписана от ДСБ и Синьо единство, но е възможно да бъде доразвита, съобразно новите реалности след парламентарните избори на 12 май 2013 г.”. 

Това каза зам.-председателят на Синьо единство Маргарита Бойчева при откриването на форума „Избори 2013. Предизвикателства пред смесените региони на България”, организиран от Гражданско сдружение EVET и Фондация „Конрад Аденауер”.

На нея бяха обсъдени теми като анализ на етническия модел на прехода, влияние на вота извън страната върху резултатите от изборите в смесените региони, интеркултуралният диалог и развитието на общностите като основа на дясно-центристка политика в смесените региони на България и стратегия за действие в следващия изборен период.

Маргарита Бойчева говори за бъдещето на десницата в България. Според нея всички варианти за явяване на традиционната десница на избори бяха изпробвани и този път. СДС се яви в широка коалиция от пет партии и получи малко над 1 % доверие. ДСБ на практика се опита да препотвърди проекта ДСБ в коалиция с малка партия и получи 2,9% доверие. 

България на гражданите се учреди като чисто нова партия, нарече се „дясна”, събра на едно място уж приятни млади хора от всички дясно-центристки формации – от СДС, от ДСБ, от НДСВ, сложи си начело едно европейско лице, макар и с не-дясна политическа биография, и също не можа да спечели доверието на избирателите. Очевидно е, че нито чисто нов десен проект, нито поредна широка коалиция са в състояние да върнат доверието на сините избиратели. Те изчерпаха търпението си в изморително очакване десните политици най-сетне да разчетат по правилен начин знаците, които избирателите им дават на всеки следващи избори. Повече от ясно е, че хората искат единна партия в дясно и докато това не се случи, десницата ще продължава да получава все по-тежки шамари от своите избиратели. Време е десните политици, настоящите и бъдещи лидери на десните партии да прояват решителност, да разбият неработещото партийно статукво и да престанат да превръщат избирателите в заложници на овехтяла и нищо незначеща вече партийна чест”.