вторник, 28 май 2013 г.

Правителството на Пламен Орешарски поразително прилича на кабинета на Любен Беров



ПОЗИЦИЯ НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО



Проектокабинетът на Пламен Орешарски поразително прилича на кабинета на Любен Беров от началото на прехода - правителство на задкулисието, опаковано в експертен целофан.       


Повече от ясно е, че всяко решение на кабинета Орешарски съзнателно ще търси подкрепата на различни, плаващи мнозинства в Народното събрание с цел да размие политическата отговорност на своите инициатори – БСП, ДПС и мълчаливите си поддръжници от Атака. 

Зад образите на т.нар. „независими експерти” в кабинета на Орешарски надничат зависими хора и политически ренегати. Крупни икономически кръгове, приближени до последните две правителства- на ГЕРБ и на Тройната коалиция- получават своето представителство в лицето на някои от министрите- „експерти”. Чрез структурата и персоналния състав на кабинета и под благовидния предлог за постигане на „национално съгласие” Сергей Станишев и Пламен Орешарски успешно възраждат забравената марксистка максима „от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“.

ПП „Синьо единство” ще бъде категорична извънпарламентарна опозиция на правителството на Пламен Орешарски. Не очакваме от него да изработи и следва цялостна, конкретна и адекватна програма за справяне с кризата, бедността и безработицата в България, тъй като то ще е заето да балансира между различни и често пъти взаимно противоречащи си предизборни общения. За нас няма никакво съмнение, че за да угоди на разнородните си политически и икономически покровители, това правителство ще провежда лява политика, примесена с  популистки лозунги.

Оставаме крайно скептични към способността му да реализира каквито и да е реформи, поради липсата на силно мнозинство в НС и поради липсата на обществено доверие. Смятаме, че правителство на Орешарски ще пребивава във властта, без реално да управлява страната и ще е повод и причина за поредното загубено време, в което е належащо България да стабилизира икономиката си, за извърши болезнени реформи в редица сфери, да подобри стандарта на живот на гражданите и да се върне достойно на терена на големия политически дебат за бъдещето на ЕС.

Призоваваме парламентарно представените партии да не се крият зад процедурни хватки с кворума по време на гласуване на правителството в пленарната зала, а ясно, с конкретен вот, да се определят отношението си към него.