четвъртък, 16 май 2013 г.

ПОЗИЦИЯ НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО



Резултатите от Парламентарните избори 2013 г. изправиха България пред сериозно предизвикателство. Решението на патовата ситуация  в парламента е европейският тест за популисти, националисти и социалисти. Доверието в институциите е тежко разклатено, олигархията прекроява територии и преразпределя позиции, а демокрацията, правилата и законите в държавата са сведени до подробност. Eвропейският проект на България е поставен за пореден път на изпитание.

Страната ни днес има спешна нужда от:

-          възстановяване на демократичните практики;
-          работещи институции;
-          политическа предсказуемост;
-          стабилност и растеж на икономиката;
-          повишаване на стандарта на живот на българите;
-          върховенство на закона;

Всичко това са основни десни цели и принципи, които ГЕРБ унижиха по време на своето псевдодясно управление. Впрегнаха и сериозни усилия да унищожат традиционната десница, като по този начин отвориха пътя към властта на БСП и ДПС. Ще бъдем категорична извънпарламентарна опозиция на правителство на своеобразна нова Тройна коалиция.

На тези избори разделението в традиционната десница получи тежка присъда от избирателите, която вече е без право на обжалване. Разочарованието и обидата на сините хора от неизпълнената заявка за създаване на единен десен субект се оказаха решаващи за трагичния изборен резултат. Сините хора казаха необратимо „не” на раздробената десница.

Дясномислещите български граждани се произнесоха по несъстоятелността на едноличните проекти и по безсилието на коалициите в десницата.

Нужно е сливането на десните формации в основата на една модерна обща партия, създадена от енергията на младите политици в десницата и базирана на опита на реформаторите сред тях. Единна партия, която ще пресрещне очакванията на съвременния десен избирател, ще функционира с пулса на днешното време и ще предлага конкретни решения за по-добър живот.

Механизмът за дясното обединение трябва се изработи с общи усилия и без претенции.

ПП Синьо единство стои зад Единната платформа, подписана на 20 януари 2013 г., препотвърждава ангажиментите в нея и изразява готовност да вгради целия си потенциал в единна дясна партия.

Готови сме да продължим разговорите с ДСБ в изпълнение на ангажиментите, поети преди парламентарните избори за създаване на ядрото на единната партия. Вярваме, че тя ще се яви силна и монолитна на следващите избори с нови идеи и нова визия за бъдещето на България.

Призоваваме десните хора, членовете и симпатизантите на формациите в център-дясно, както и граждански организации с десни ценности, да се присъединят към Единната платформа, да започнем незабавен дебат за преструктуриране на пространството и за изграждане на силен единен субект.

Позиция на ПП Синьо Единство след заседание на Националното представителство на партията на 16.05.2013 г.