четвъртък, 19 септември 2013 г.

Надежда Нейнски: Гражданският съвет ще консолидира Реформаторския блок

Евродепутатът и бивш външен министър Надежда Нейнски отрече да са водени политически консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок. Сериозните разговори в политиката са на едни официални консултации между дадени политически формации, а разговори по телефона и по кафенетата не са сериозни, каза Нейнски.

Очакванията към Реформаторския блок са големи и ако той не успее да им отговори, това би довело до голямо разочарование сред българите, смята Надежда Нейнски. Тя очаква чрез Гражданския съвет блокът да се консолидира и наистина да се постигне обединението, което хората очакват от партиите, участващи в него. Първата най-сериозна задача е структурирането и консолидирането на Реформаторския блок, за да стане той наистина сериозно политическо обединение. Едва след това могат да бъдат водени някакви политически разговори и консултации с други партии, включително и ГЕРБ, добави евродепутатът, напомняйки, че от момента, в който гражданите се включат в Съвета към Реформаторския блок, те стават всъщност политици, защото взимат участие в политическите решения на обединението. Така и двете страни- и партиите, и гражданите сдават част от суверенитета си в името на изграждането на един нов ярък единен субект.

За вота на недоверие Надежда Нейнски каза, че в момента най-важното е какви ще са мотивите за вота на недоверие, който ГЕРБ ще внесе и с какви аргументи той ще бъде защитен. Тя призова за ясни аргументи в искания вот на недоверие, който партията на Бойко Борисов внася днес заради работата на Министерството на инвестиционното планиране. Ако аргументацията не е стабилна и не покаже добре каква е позицията на опозицията, то тогава вотът би бил пропилян шанс, предупреди Нейнски.
Реформаторският блок се финансира с общи усилия. Събитията ни са доста скромни. Имаме възможност с частни средства да покриваме тези суми. Важното е да осигурим независима финансово кампания. Това да търсим средства от недопустими източници няма да се случи, категорична бе Нейнски.
Правителството показа зависимост от кръгове и среди, които нямат нищо общо с официалната власт, каза още бившият външен министър Надежда Нейнски (1997-2001 г.). "У нас се налагат реформи, които не могат да бъдат изпълнени от правителство, което е лишено от доверие", отбеляза тя.

Нейнски обяви, че се е убедила, че решението й да оттегли Пламен Орешарски през 2003 г. от кметската надпревара в София е било правилно. Тогава Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС оттегли кандидатурата на сегашния премиер заради срещата му с хазартния бос и шеф на бизнесклуб "Възраждане" Васил Божков в офиса на "Нове холдинг".
Още тогава според нея останало впечатление за задкулисие, както е в момента.

"Пламен Орешарски ме излъга - той каза, че отива на среща със студенти, а отиде на среща с бизнесмен със съмнителна репутация. Тогава съмненията бяха свързани с тази задкулисност, която битува и днес", обясни бившият външен министър.

Източници: Агенция БЛИЦ, Агенция ПИК, В. Труд
Снимка: БГНЕС